• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Natpisi u Suvom Grlu još jedan grub napad na srpsku versku i kulturnu baštinu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kome izražava zabrinutost zbog poslednjih dešavanja u Suvom Grlu. Naime, nepoznati počinioci su u blizini ostataka pravoslavne crkve u selu Suvo Grlo kod Srbice, postavili znak na kojem, na albanskom i engleskom jeziku, piše „Naša crkva“.

“Iako u ovome trenutku nije jasno da li je reč o nečijoj samoinicijativnoj provokaciji, ili zvaničnoj kampanji Prištine, upozoravamo da je, nakon ugrožavanja manastira Visoki Dečani i teksta na jednom albanskom portalu u kojem se Pećka Patrijaršija naziva albanskom crkvom, svakako reč o još jednom grubom napadu na srpsku versku i kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji” navodi se u saopštenju.

U tekstu se dalje objašnjava da je reč o ostacima crkve koju Srbi iz Suvog Grla i dalje posećuju u obredne svrhe, dakle o živom mestu molitve i bogosluženja, i da je to razlog iz koga su meštani zabrinuti.

“Širom Kosova i Metohije nalaze se nebrojene srpske crkve i ostaci nekadašnjih srpskih pravoslavnih sakralnih objekata koji svedoče o hrišćanskom i srpskom karakteru naše južne pokrajine, i nikome neće biti dozvoljeno da nasiljem, grubim istorijskim falsifikatima i jeftinim provokacijama poništi vekove srpskog trajanja na tim prostorima”.

U saopštenju se na kraju ističe da će i o ovom, kao i svim sličnim incidentima u prethodnom periodu, Kancelarija za KiM obavestiti nadležne međunarodne institucije, “boreći se dosledno za slobodu veroispovesti i prava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još