Popović: Biće jakih pritisaka na Vučića oko KiM

Ministar za inovacije i tehnoloških razvoj Nenad Popović kaže da očekuje snažne pritiske na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića oko Kosova i Metohije pošto Džozef Bajden uđe u Belu kuću, kao i da će zapad tražiti priznavanje kosovske nezavisnosti pre nego što uđemo u Evropsku uniju.

Popović ne isključuje mogućnost da ličnosti ”poznate po antisrpskim stavovima”, poput Madlen Olbrajt, budu deo Bajdenove administracije, ali je uveren da će Srbija umeti da odgovori na pritiske i tako zaštiti i svoje nacionalne interese i međunarodni položaj.

”Nije više isto vreme kao devedesetih, kada su oni uvodili sankcije i bombardovali Srbiju. Niti je Srbija ista, niti je naš međunarodni položaj isti, niti je svet isti. Mislim da je Srbija danas u poziciji da i sa svojom ekonomskom snagom i svojim međunarodnim partnerstvima sačuva svoje državne i nacionalne interese”, rekao je Popović u intervjuu za ”Novosti”.

On, takođe, očekuje da će Brisel od Srbije tražiti da prizna nezavisnost Kosova pre članstva u EU, ali veruje da će srpski narod u takvoj situaciji ”uvek dati jasan odgovor da je Kosovo zauvek Srbija”.

Na pitanje o blokadi proširenja EU, ministar je rekao da takva odluka ima svoj uzrok isključivo u unutrašnjim problemima EU kojih je, kaže, sve više.

Smatra da su svi drugi razlozi koji se navode ”skretanje pažnje” sa suštinskog problema, a to je pitanje proširenja EU za koje, kako ocenjuje, ne postoji volja ni među političkim elitama ni među građanima u EU.

”Mi treba da nastavimo da uređujemo našu Srbiju kao modernu i efikasnu evropsku državu, jer je to naš interes, a ne zato što to traži neko iz Brisela”, rekao je Popović.

Upitan o najavama Vašingtona i Brisela o reformi Dejtonskog sporazuma, Popović kaže da je jasan stav Srbije koji je saopštio predsednik Vučić – da Srbija neće dozvoliti izmene tog sporazuma koje bi išle u pravcu ukidanja Republike Srpske.

Kako je rekao, uveren je da ćemo u tome imati podršku Rusije.

”Mi sada trpimo napade jer Srbija ekonomski jača i zato što štiti Srbe u okruženju. Ti napadi će se nastaviti. Zato moramo da budemo mudri i jedinstveni, i u Srbiji i u RS, jer samo tako možemo da prođemo nepovređeni u oluji, koja nam dolazi”, naveo je ministar.

Popović je najavio da će do kraja godine biti završena trasa gasovoda ”Balkanski tok” koja prolazi kroz Srbiju i istakao da taj projekat od izuzetnog značaja za Srbiju, ali da ima i važnu geopolitičku dimenziju zbog čega je, kaže, predmet spora između velikih sila.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još