Gucati i Haradinaj danas pred sudijom za prethodni postupak

Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati i potpredsednik Nasim Haradinaj danas će, u odvojenim terminima, prvi put nakon potvrđivanja optužnice, pojaviti pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Lideri ORV OVK biće pozvani da se izjasne o krivici po optužnici koja ih koja tereti da su iznošenjem u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka ugrozili postupke koji su u toku pred tim sudom i izvršili krivična dela: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka.

O krivici mogu da se izjasne odmah sutra na sednici ili u roku od 30 dana.

Prvi će se pred sudijom u 11 sati pojaviti Gucati, dok je sednica za Haradinaja zakazana za 14 sati.

Gucati i Haradinaj se potvrđenom optužnicom terete da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

“Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća”, navodi se u odluci suda.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, zbog toga je Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Konkretno, optuženi su za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno za – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Izvor: Kosovo online

Comments