U Hagu druga statusna konferencija za šefove OVK

Druga statusna konferencija u procesu protiv članova Glavnog štaba tzv. OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za ratne zločine na KiM, trebalo bi da bude održana danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, poznatijih i kao Sud za zločine OVK.

Na statusnoj konferenciji se raspravljaju procesna pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, a govoriće se i o njihovom pritvoru.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa ili bez dodatnih mera za obezbeđenje prisustva.

Tačija, Seljimija, kao i Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Oni ne moraju danas da prisustvuju sednici uživo, već mogu da je prate i putem video linka iz pritvorske jedinice, kao što su uradili prošlog puta na prvoj statusnoj konferenciji 18. novembra.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Tači je prethodno podneo ostavku na mesto kosovskog predsednika.

Izvor: Tanjug

Comments