• Početna>
  • Vesti>

U beogradskim apotekama mogu da se kupe kućni testovi na koronavirus


U beogradskim apotekama danas su se pojavili kućni testovi na koronavirus. Vest ima i važan dodatak – za njihovu primenu ipak je neophodno medicinsko znanje. Direktorka Apoteke “Beograd” Jasminka Bjeletić objasnila je kako se kućni test koristi.

Jasminka Bjeletić je za RTS rekla da je preporučeno da ipak osoba koja ima zdravstveno obrazovanje koristi kućni test na koronavirus.

“Ne svako samoinicijativno, jer znamo da nemamo svi dovoljno zdravstvenog obrazovanja i da ne bi došlo do eventualno nekih grešaka u korišćenju”, dodala je Bjeletićeva.

Ističe da su testovi vrlo jednostavni za upotrebu korišćenjem uzoraka iz nosa.

“Sa štapićem koji je sterilan potrebno je da se uđe duboko do korena nosa, što dublje, tu ne sme da se napravi greška da se ne bi otišlo dalje do potrebnog nivoa i da se laganim uvrtanjem izvuče sadržaj iz nosa, blagim pokretima. Kada se sadržaj izvuče onda se štapić uroni u već pripremljenu hemikaliju i onda se pet puta pritisne kako bi sadržaj i ti antigeni koji su unutra prisutni eventualno istisnuli u bočicu”, objasnila je Bjeletićeva.

Dodala je da je neophodno sačekati desetak, petnaest i do 30 minuta da se uradi detekcija.

Ukoliko je test pozitivan pojave se dve linije, naglasila je ona.

Ukazala je da ukoliko je kućni test pozitivan on je sigurno pozitivan, kao i testovi koji se rade u laboratorijama.

“Ukoliko je test negativan ne mora da znači 100 posto da je negativan s obzirom da je možda pacijentu uzet test nešto ranije, pre nego što se pojavi taj antigen koji detektujemo”, zaključila je Bjeletićeva.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još