Prvih 20 godina RTV Kim

Na današnji dan pre 20 godina počeo je sa radom Radio Kim (Kosovski informativni mediji). Nekoliko godina kasnije je u okviru iste firme formirana TV produkcija, a potom i kablovska televizija. „Najveći uspeh je to što 20 godina ostajemo na istom kursu nezavisnog novinarstva“, smatra osnivač i direktor RTV Kim Isak Vorgučić.

Radio Kim je nastao uz podršku Eparhije raško-prizrenske SPC i međunarodne zajednice, usled potrebe da se javnost na Kosovu, pre svega u srpskim sredinama, tačno i profesionalno informiše o svim društveno-političkim događajima neposredno nakon sukoba. Najveću zaslugu za to ima nekadašnji glavni i odgovorni urednik Živojin Rakočević, kome su pomogli novinari uz njega stasali na Kim-u.

Ova medijska kuća je bila svedok brojnih dešavanja na političkoj sceni Kosova, a neka od njih, poput martovskog pogroma 2004. godine, uticala su da Kim bude prepoznatljiv medij, kako u centralnoj Srbiji, tako i u regionu, ali i šire.

„Kada pogledam unazad ovih 20 godina, mogu sa sigurnošću da kažem da je Radio Kim postavio temelje nezavisnog novinarstva u srpskim sredinama na Kosovu. Pre toga je bilo novinara na Kosovu, bilo je redakcija, ali to su bile državne redakcije koje su izveštavale onako kako je to nekome odgovaralo. Mi smo nastali tokom talasa demokratskih promena u Srbiji, početkom dvehiljaditih, tako da nam je i to išlo u prilog“, kazao je Isak Vorgučić.

On je podsetio da je RTV Kim svojevrsna novinarska škola u kojoj su se razvijali brojni novinari, snimatelji i tehničari.

„Ono što je, po meni, najveći uspeh je da 20 godina nakon osnivanja mi ostajemo na istom kursu nezavisnog novinarstva kako smo i krenuli, bez ikakavog uticaja i mešanja. Svako ko je među srpskim novinarima na Kosovu potekao iz ove redakcije ili je “pio sa ovog izvora”, na neki način i danas nešto znači u nezavisnom novinarstvu na Kosovu. Nažalost, postoje novinari i medijske kuće koje potpadaju pod uticaj partija, kako vladajućih, tako i opozicionih“, jasan je Vorgučić.

Uprkos teškim i neizvesnim uslovima rada, RTV Kim je tokom proteklih 20 godina uglavnom beležila lagan, ali konstantan razvoj.

„Imali smo uspone i padove. Međutim, kada se sagleda ceo kontekst proteklog perioda, naš medij se sve vreme razvijao. U tom smislu, vidim da će i naredni period biti sličan. Mi smo se dokazali kod donatorske zajednice kao redakcija koju vredi podržati“, rekao je Vorgučić.

Osnivanje Radija Kim su 2000. podržala diplomatska predstavništva Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade i Nemačke. Neke od pomenutih ambasada i danas su njihovi glavni donatori.

U periodu od dve decenije, RTV Kim je ostvarila uspešnu saradnju sa mnogim domaćim i stranim medijskim kućama i drugim organizacijama. Jedno od najvažnijih postignuća je učešće u osnivanju i radu KOSMA mreže.

Direktorka KOSMA mreže i Radija Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice, Mirjana Milutinović, čestitala je godišnjicu ovom mediju. Kao dugogodišnjoj saradnici, direktor RTV Kim Isak Vorgučić uručio joj je zahvalnicu.

“Kim radio je nastajao u veoma teško vreme nakon sukoba na Kosovu i razvio se i uspeo da opstane u ovim teškim vremenima i sa velikim izazovima sa kojima se mediji suočavaju. Postao je jedan od najznačajnih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku”, rekla je direktorka KOSMA mreže Mirjana Milutinović.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još