• Početna>
  • Vesti>

Grupa za nestala lica zapadnog Balkana ponovo potvrdila svoju posvećenost regionalnoj saradnji

Na današnjem sastanku, kojem su prisustvovali učesnici Berlinskog procesa, članovi Grupe za nestala lica zapadnog Balkana (GNL) dogovoreno je planiranje intenzivnije međusobne saradnje, razmena informacija i rad sa porodicama, a sve u cilju daljeg intenziviranja rada na rešavanju problema nestalih lica širom regiona.

Članovi GNL su viši predstavnici institucija iz regiona odgovornih za rešavanje pitanja nestalih lica. Grupa je formirana 2018. godine, u kontekstu Berlinskog procesa za zapadni Balkan, kako bi se ojačali napori za pronalaženje ljudi nestalih u sukobima devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Grupa je tokom ovog skupa predstavila svoj drugi godišnji izveštaj, koji su zajednički organizovali Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP). Izveštaj govori o naporima GNL-a da aktivno uključi porodice nestalih u procese regionalne saradnje kroz razmenu informacija sa porodicama i kroz Regionalnu koordinaciju udruženja porodica nestalih iz bivše Jugoslavije.

Semina Alekić, predsedavajuća RK-a, istakla je da je „GNL pokazao odgovornost i posvećenost sprovođenju Okvirnog plana čineći dodatne napore na prevazilaženju prepreka koje donosi pandemija Covid-19. Njeni članovi nastavili su saradnju na regionalnom nivou, razmenjujući informacije i ostvarujući napredak kroz zajedničke aktivnosti“.

Vendi Morton, ministarka za Evropu i Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, navodi:

„Grupa za nestale osobe, radeći s ICMP-om, postigla je puno u kratkom vremenskom periodu pronalaskom i identifikacijom hiljada nestalih, ali svim porodicama koje još uvek traže svoje nestale dugujemo nastavak potrage. Proces regionalne saradnje, u čijem su srcu porodice nestalih, pruža regionu najbolju šansu za oporavak i da krene napred.“

Ketrin Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, saopštila je da je „Na zapadnom Balkanu pronađeno i identifikovano više od 70 procenata od oko 40.000 nestalih lica prijavljenih nakon sukoba devedesetih – što predstavlja uspeh u poređenju sa drugim posleratnim područjima. Regionalna saradnja je ključna za ovo dostignuće i odvija se uz kontinuiranu podršku vlade Ujedinjenog Kraljevstva i drugih donatora. Ovakva regionalna, multilateralna saradnja može poslužiti kao inspiracija drugim posleratnim područjima koja se suočavaju sa složenim pitanjem nestalih lica “.

U godišnjem izveštaju se napominje da je poboljšana saradnja između članova GNL omogućila identifikovanje posmrtnih ostataka koji su neidentifikovani skoro dve decenije. Naglašeno je da članovi GNL primenjuju Regionalnu bazu podataka – jedinu takvu u svetu – u procesu razmene informacija o aktivnim slučajevima nestalih lica na transparentan način i u realnom vremenu.

U narednom periodu GNL planira da ojača svoj uticaj kroz još bolju multilateralnu saradnju zasnovanu na postojećoj bilateralnoj saradnji.

GNO nadgleda aktivnosti u okviru Okvirnog plana potpisanog novembra 2018. godine u sedištu ICMP-a u Hagu.

Okvirni Pan proizlazi iz Zajedničke deklaracije o nestalim licima, potpisane jula 2018. godine u Londonu, kada su predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske i Francuske , Italije, Slovenije i Poljske ponovili posvećenost naporima da se pronađe i identifikuje 12.000 nestalih lica iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji za kojima se još traga.

Prvi godišnji izveštaj GNL predstavljen je na samitu Berlinskog procesa u julu 2019. godine u Poznanju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još