Gazeta: Tužilac Smit predao Tribunalu dokazni materijal od 600 stranica protiv bivših lidera OVK

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva u Hagu, Džek Smit, predao je Specijalnom sudu više od 600 stranica pratećeg materijala sa optužbama protiv bivših političkih i vojnih lidera Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

U ovom materijalu, prema navodima Gazete, glavni tužilac piše da su bivši lideri OVK vodili posebnu ofanzivu protiv Demokratskog saveza Kosova, pre svih tadašnjeg predsednika Ibrahima Rugove i tadašnjeg kosovskog premijera u egzilu, Bujara Bukošija.

„U ovom kontekstu, posebna pretnja usmerena je na DSK – pod predsednikom Ibrahimom Rugovom i premijerom vlade u egzilu Bujarom Bukošijem – čiji su članovi branili politiku nenasilnog otpora srpskoj državi. Saopštenje 040, na primer, preuzima odgovornost za dalji napad na ,kolaboracioniste‘ i navodi da ,neuspeli pacifistički pokret mora razumeti da Kosovo i druge albanske zemlje ne mogu biti oslobođene iz kancelarija i telefonom, već time što će biti ozbiljno angažovani u podršci oružanoj borbi…Pozivamo posebno vladu Kosova i premijera Bukošija da odustanu od praznih i zbunjujućih fraza i predaju sredstva prikupljena za oslobođenje Kosova predstavnicima OVK. ,Što se tiče razgovora o statusu Kosova i albanskog naroda, OVK neće priznati nijedan sporazum bez učešća svojih predstavnika u takvim razgovorima“, piše Smit.

On je, takođe, dao značaj izjavi bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija protiv Ibrahima Rugove, gde je, kako je opisano, pretio da će ubiti one koje su smatrali saradnicima Srbije.

„U junu 1998. godine, zvanični portparol OVK, Jakup Krasnići izjavio je da su ,borci za slobodu takođe sposobni da donose političke odluke. Oni koji svojom krvlju brane zemlju smeju da odluče o njegovoj sudbini’. Dodao je da OVK ,ne spada i ne sme, potpadati pod komandu Ibrahima Rugove, ukazujući da je politika DSK koju vodi Rugova samo u poslednjih deset godina proizvela kvarove. ,Za sada o Kosovu ne odlučuje Rugova, već OVK’, rekao je Krasnići, potvrđujući da bi u slučaju povlačenja srpske policije i vojske sa Kosova OVK odmah preuzela državu . U istom intervjuu Krasnići je potvrdio da su ,saradnici upozoreni da će ih ubiti ako nastave pogrešnim putem“, kaže se u materijalu glavnog tužioca.

Materijal se nastavlja prvim pojavljivanjem OVK i izjavom Redžepa Selimija tamo.

„Slično tome, učestvujući u prvom javnom pojavljivanju OVK tokom televizijskog prenosa u novembru 1997, Seljimi je tvrdio da drugi politički predstavnici ,pokušavaju da ocrne naš sveti rat svojim pacifističkim stavovima’ i upozorio ,dosta, jer će vas jednog dana istorija prokleti’. Saopštenje 045 poziva vladu i političke grupe kosovskih Albanaca da se brzo postave na stranu oružane borbe OVK i navodi da svako ko ‘šteti našim ratnim naporima’ bilo iz vojne, političke, finansijske ili druge perspektive, ‘ će odgovarati u skladu sa ratnim zakonima“, kaže se u ovom materijalu.

Prema glavnom tužiocu, saopštenja OVK svedočila su o kaznenim merama preduzetim protiv onih koji nisu delili isto mišljenje sa ovom političkom i vojnom formacijom.

Smit piše da su pripadnici OVK rekli da su osudili i da će osuditi akcije za koje smatraju da ugrožavaju interese Albanaca.

„Saopštenje br. 48 potvrđuje da su nastavljene ,kaznene mere protiv nekih nepopravljivih kolaboracionističkih elemenata’ i kaže da Generalštab OVK ,ponovo poziva sve zdrave političke snage da služe otadžbini i konačno se ograđuju od obmanjujućih, podeljenih i anarhističkih internacionalističkih politika u ime fiktivnih institucija koje žele da eliminišu istinske nacionalne institucije i OVK. To ne može dovesti nidočega osim koristi od neprijatelja i bratoubistva. Svaka akcija koja ugrožava interese otadžbine i ciljeve oslobodilačkog rata biće kažnjena“, napisao je Smit, pozivajući se na jedno od saopštenja koje je izdala OVK.

Nastavljajući ofanzivu koju je pomenuo Smit, on kaže da još jedno saopštenje OVK govori o sledećoj pretnji onima koji nisu mislili da je rat pravi način za rešavanje sukoba sa Srbijom.

“Saopštenje 54 se odnosi na ,saradnike i političke aktiviste koji seju defetizam, šire propagandu protiv OVK i pozivaju ljude da polože oružje protiv neprijatelja’ i preti da ,oni koji vode specijalni rat, bilo ko da budu oni, biće tretirani u skladu sa zakonima u okolnostima vremena rata”, piše Smit.

On podseća i na sastanak Hašima Tačija i Redžepa Seljimija sa tadašnjim premijerom vlade u egzilu Bujarom Bukošijem u leto 1998, gde su mu, prema njegovim navodima, lično izrazili ono što su napisali u saopštenjima.

„U leto 1998, Hašim Tači i Redžep Seljimi su se sastali sa Bujarom Bukošijem kako bi mu direktno rekli šta treba da rade on i njegovi ljudi, a u skladu sa saopštenjima Generalštaba, da podrže OVK , uključujući i sredstva i iz ,ratnog fonda’ kojim upravlja Bukoši. ,24. juna 1998. godine, Hašim Tači i Kadri Veselji, organizovali su sastanak u Brešanseu sa Uk Bitićijem kako bi snimili izjavu na sceni, u kojoj bi Bitići objavio svoje povlačenje iz DSK-a“, piše Smit.

On govori i o nekoliko sastanaka komandanata područja koji su se održali sa delegacijom Generalštaba OVK – uključujući Tačija, Krasnićija i Seljimija.

Na tim sastancima, prema njegovim rečima, izdata su naređenja da se pritvore oni koji su smatrani „saradnicima“ i da se podignu pritvori radi njihovog zadržavanja.

Slično tome, opisao je niz sastanaka Generalštaba i komandanata područja – na kojima su bili Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i ponekad Hašim Tači – tokom kojih su izdata naređenja za zadržavanje saradnika i za postavljanje pritvorskih objekata u tu svrhu.

„Ove smernice su aktivno primenjivali komandanti područja”, navodi Smit.

Kancelarija specijalnog tužioca u Hagu saopštila je da se za izradu optužnice oslanjala na 153 svedoka i da namerava da se osloni na većinu njih.

Tužilaštvo tvrdi da ima skoro 100.000 dokaza.

Takođe, navodi se da prateći materijal za optužnicu podnetu na potvrđivanje imao više od 40 hiljada stranica materijala.

Izvor: Gazeta express,Kosovo Online

Comments