• Početna>
  • Vesti>

Milić: Skandalozan stav Sonje Biserko, ako je RS ratni plen, šta je onda Kosovo

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić ocenila je za Kosovo Onlajn kao skandaloznom tvrdnju Sonje Biserko da treba osujetiti nameru Beograda da zaokruži osovinu sa Banjalukom, Podgoricom i Kosovskom Mitrovicom, i da ona ima za cilj da spreči Srbiju da otvori legitimno pitanje kompromisa o Kosovu.

“Ova, ma koliko skandalozna analiza, nije iznenađujuća i neočekivana. To je jedan isti narativ koji Sonja Biserko, Latinka Perović, Januš Bugajski, Danijel Server ponavljaju godinama bez obzira šta se dešava“, rekla je Milić.

Ona  je navela da je vreme da Bošnjaci i Kosovari prestanu da zloupotrebljavaju privilegiju žrtve, što im Biserko, Engel, Kramon, Server dopuštaju.

Milić navodi da je jedini održiv način transformacije “Dejtona”, o čemu Biserko govori, podrška Beogradu “za iskazanu spremnost da jače sarađuje sa SAD uz male kompromise u vezi statusa Kosova, koji bi Beograd postavio kao primer građanima RS u kom pravcu Srbija ide i što bi olakšalo njihove odluke i izbore“.

“Šta znači da je Dejton ratni plen? Da li je onda i nezavisno Kosovo ratni plen, koga se Kosovari sada drže? Kako možemo da ga definišemo? Da li je to ta logika? Ono što Biserko namerno previđa je da sve što Beograd radi jeste u funkciji pregovora o novom statusu Kosova. Ali, to je potpuno legitimno i Beograd to radi u skladu sa međunarodnim pravom“, navela je ona.

Prema njenim rečima, Biserko previđa koliko se Srbija promenila za 20 godina i koliko je optuženika isporučila Hagu.

“Srpsko pitanje ako se odnosi na pravo korišćenja jeziak i druga manjinska prava, na imovinska prava koja su deo sporova raspada 90-tih, i koja su apsolutno nerešena u Hrvatskoj i na Kosovu, je potpuno legitimno. Oni su od kritike etno nacionalizma prešli u negaciju prava na kolektivnu, etničku i versku pripadnost. To je ono što sada Sonja Biserko i slični rade Srbiji“, navela je Milić.

Ona je ukazala da zvaničnici Srbije ne argumentuju često, a trebalo bi, koliko je Srbija kažnjena 90-tih, i koliko se promenila.

“Nije tačno da svi u Srbiji negiraju odgovornost za devedesete. Pre svega predsednik Vučić u svakom većem i značajnijem obraćanju, sve češće pominje greške i loše politike 90-tih. Mislim da ovo što Biserko sada radi je vrlo agresivan način osporavanja onoga što Srbija pokušava da otvori, a to je legitimno pitanje kompromisa u vezi Kosova. Nije tačno da Srbija pravi neku veliku Jugoslaviju ili veliku Srbiju. Ako neko gura novu gepolitičku saradnju u regionu, zasnovanu na  slobodnoj trgovini, trgovini robom i kapitalom, onda je to predsednik Vučić“, navela je Milić.

Ona je podvukla da Evropska unija nema mehanizme.

“Neotvaranje poglavlja Srbiji je pogrešna politika uslovljavanja, i ogoljavanje činjenice da EU ne želi zemlje Balkana u EU, samo što to ne sme da kaže.Tako da je Srbija još jednom kažnjena uslovljavanjem pregovorima sa Kosovom, pa je Priština u mogućnosti da nas zaustavlja kad stigne i kako god stigne. I to očito i radi – prolongiranjem političkih kriza, odbijanjem da stavi ZSO na dnevni red“, zaključila  je Milić.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još