• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Pokušavamo da obezbedimo vakcine za 20 odsto stanovništva

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da Vlada radi na tome da obezbedi vakcine za 20 odsto stanovništva.

“Trudimo se da obezbedimo vakcinu. Deo smo koalicije COVAKS i očekujemo da ćemo dobiti vakcine za 20 odsto stanovništva. S druge strane, ministar zdravlja je u kontaktu sa kompanijom za vakcine i radimo sa zemljama partnerima kako bismo od njih tražili direktnu podršku“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Nacionalni institut za javno zdravlje radi na obezbeđivanju potrebne tehničke opreme za skladištenje i distribuciju vakcine u svim opštinama.

“Institut je pripremio plan vakcinacije, dajući prioritet starijim osobama i građanima sa hroničnim bolestima, kao i zdravstvenim radnicima“, rekao je Hoti.

On je naglaio da je kao rezultat mera koje je vlada preduzela uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima bilo moguće smanjiti broj aktivnih slučajeva za oko 15 odsto, ali je dodao da je situacija i dalje ozbiljna.

“Broj zaraženih na 100.000 stanovnika opao je sa 257 na 100 slučajeva. Ali situacija ostaje ozbiljna i dužni smo da preduzmemo mere jer su izvori zaraze svuda, posebno u prostorijama u kojima se okupljaju građani“, rekao je on.

Premijer je naglasio da će odluka o produženju zimskog raspusta u školama imati pozitivan uticaj na borbu protiv pandemije.

“Da bismo situaciju držali pod kontrolom, moramo poštovati mere. Odlučili smo da se prvo polugodište završi 18. decembra. Ova mera se zasniva i na činjenici da su pored lekara i medicinskih sestara, kao i policajaca, i nastavnici prilično pogođeni. Podaci pokazuju da je od oko 11.000 testiranih nastavnika 15 odsto bilo pozitivno, dok je od oko 7.000 testiranih učenika 17 odsto bilo pozitivno. To je razlog za odluku da se zatvore škole 18. decembra”, rekao je on.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još