• Početna>
  • Vesti>

Radovi na ekshumaciji kod Raške obustavljeni zbog loših vremenskih uslova

Na lokaciji Kiževak kod Raške ekshumirano je četiri do pet posmrtnih ostataka za koje se sumnja da su tela kosovskih Albanaca, izjavio je danas u Prištini direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaljiu i dodao da su radovi na toj lokaciji obustavljeni u petak zbog loših vremenskih uslova.

“Prošle nedelje je bilo puno kiše, očekuje se da će vrlo brzo pasti sneg”, rekao je Grdžaljiu na konferneciji za novinare i dodao da su do sada iskopani posmrtni ostaci tela koja su bila na površini, preneo je Radio Slobodna Evropa.

“Forenzičari su ispitali, uzeti su uzorci DNK i biće identifikovani pre nego što nastavimo radove na proleće”, rekao je on.

Lokacija u Kiževaku je peta masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. godine. Grdžaljiu je naveo da se u Kiževaku nalaze tri lokacije koje je Srbija koristila za skrivanje zločina.

“Zahvaljujući satelitskim snimcima američke vojske pronašli smo lokacije”, rekao je Grdžaljiu.

Predsednik komisije Vlade Kosova za nestala lica Ram Manaj je naveo da je 8. decembra napravljen akcioni plan koji će se primenjivati u saradnji sa drugim institucijama.

Viši sud u Beogradu-Odeljenje za ratne zločine je 18. novembra doneo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja leševa na lokaciji na području rudnika Kiževak.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

Izvor: RTV KiM

Comments

Pročitaj još