Petković sa Bocan -Harčenkom o poslednjoj rundi dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine.

U jučerašnjoj novoj rundi tehničkog dijaloga sa Prištinom, prvo pitanje na kome je Beograd insistirao bilo je formiranje Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, što je obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni 2.800 dana, naglasio je Petković.

To pitanje je za Beograd od suštinske važnosti da bi došlo do pomaka u dijalogu, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je upoznao ruskog ambasadora i o dijalogu o imovini i finansijskim potraživanjima, ukazavši da je delegacija Beograda došla na sastanak sa spremnom dokumentacijom i predlozima kako bi se na principima i mehanizmima, zasnovanim na međunarodnim standardima, razgovaralo o ovim temama.

Dijalog je, prema Petkovićevim rečima, suštinski važan za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj, a pokretanje pitanje imovine, daće doprinos rešavanju i svih drugih spornih tema.

Petković je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio na doslednoj podršci koju Rusija godinama pruža Srbiji u borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa, naglasivši da će naše dve zemlje nastaviti da se zajednički bore za poštovanje međunarodnog prava, negujući, kao i do sada, prijateljske odnose i blisku saradnju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments