Milošević: Lekari su na respiratorima, ne možemo još dugo da izdržimo

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević je izjavila, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, da broj pregleda u toj ustanovi danima prelazi 400.

„Iako smo apelovali da se bolesnici prvo javljaju u nadležne kovid ambulante, veliki broj i dalje dolazi direktno u Infektivnu kliniku. Onog trena kad se mesto oslobodi, istog momenta se prima novi bolesnik“, rekla je ona.

Milošević je dodala da više nisu u situaciji da primaju pacijente koji ne zahtevaju kiseonik i takvi se upućuju na kućno lečenje.

„Da li je važnije da se ode na skijanje, na doček Nove godine ili da ostanemo zdravi? Početkom jeseni bilo je ‘poznajemo nekoga ko se razboleo’, sad sam sigurna da mnogi od nas poznaju porodicu u kojoj je neko preminuo zbog korone“, rekla  je ona.

Zamenica direktora Infektivne klinike je rekla da se brine za kolege.

„Lekari su na respiratorima. Molim vas nemojte se izlagati virusu, poštujte mere. Ne možemo još dugo ovako da izdržimo“, zaključila je Milošević.

Sistem napregnut do krajnjih granica

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je izjavio da je „sistem napregnut do krajnjih granica“, kako se ne bi ugrozili nekovid pacijenti.

„Priliv bolesnika i to onih koji zahtevaju kiseoničku terapiju, koji zahtevaju hitno bolničko zbrinjavanje je ogroman“, dodao je on.

Stevanović ističe da se svakodnevno „preraspodeljuju“ pacijenti na postojeća slobodna mesta.

On je ponovo apelovao, pre svega na one koji, kako kaže, ne veruju da virus postoji, da počnu da poštuju preventivne mere.

Izvor: N1,RTS

Comments