Sutra ročište po novoj optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića

U Osnovnom sudu u Prištini sutra treba da se održi pripremno ročište za razmatranje nove optužnice protiv šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine.

Prošle sedmice ročište je bilo odloženo jer optužnica nije bila sa albanskog jezika prevedena na sprski, a optuženi imaju pravo da im se sudi na jeziku koji razumeju.

Ovo je treća po redu optužnica u ovom slučaju, jer su prve dve vraćane na dopunu.

Druga optužnica je bila krajem septembra vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice.

Advokat Dejan Vasić, koji brani opruženog Dragišu Markovića rekao je ranije Tanjugu da je ovo treća po redu optužnica u ovom slučaju, koja je podignuta protiv istih osoba, za ista krivična dela i isti događaj.

Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična dela optuženo je šest Srba – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Trojica koji nisu dostupni kosovskim organima – Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić nisu na optužnici, jer kosovsko pravosuđe ne dozvoljava suđenje u odsustvu.

Njihova imena pominjana su samo u istrazi ubistva.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Izvor: Tanjug

Comments