• Početna>
  • Vesti>

Evropa Nostra: Manastir Dečani među 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa

Foto: Tanjug

Organizacija civilnog društva Evropa Nostra, koja se bavi zaštitom kulture i prirode i Institut Evropske investicione banke, objavili su listu 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, među kojima je i Manastir Visoki Dečani, a iguman tog manastira Sava Janjić zahvalio se tim organizacijama, rekavši da se nada će to naglasiti potrebu zašite lokaliteta SPC na Kosovu.

“Duboko počastvovan što je Evropa Nostra izabrao manastir Dečani kao jedno od najugroženijih mesta nasleđa u Evropi za 2021. Nadam se da će ovo naglasiti potrebu zaštite lokaliteta SPC na Kosovu od kojih su četiri Unesko lokaliteti”, napisao je Janjić na društvenoj mreži Tviter.

Evropa Nostra takođe navodi i da stalno postoji rizik od izgradnje neodgovarajućih urbanih objekata u blizini manastira, kao i opasnost od eksproprijacije zemljišta koje pripada manastiru Dečani, a naročito je opasan plan da pored kapija manastira prolazi glavni međunarodni autoput.

Organizacija navodi da je ovaj najugledniji spomenik svog doba urađen u srpsko-vizantijskom i romaničko-gotičckom stilu, kao i da je neprekidno naseljen skoro sedam vekova.

Savetodavni odbor 7 najugroženijih programa primetio je da je manastir Dečani jedini spomenik u Evropi pod tako snažnom vojnom zaštitom u kontinuitetu od 20 godina, a da predstavlja spomenik od ogromnog istorijskog i kulturnog značaja za Evropu i svet, što potvrđuje i njegov status svetske baštine.

“Za žaljenje je što su danas manastir Dečani sa svojim kulturnim i prirodnim nasleđem i monaškom zajednicom postali taoci nerešenog statusa Kosova. Stoga je hitno i imperativno potrebno obezbediti puno poštovanje vladavine zakona i posvetiti jaču pažnju odgovarajućoj zaštiti ovog mesta svetske baštine u okviru tekućih razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, navodi se u obrazloženju.

Kako navode to je funkcionalan manastir sa dnevnim liturgijskim službama i aktivnom monaškom zajednicom koju čini 25 monaha koji se brinu o svakodnevnom održavanju manastira sa okolinom, čuvaju nematerijalno nasleđe monaškog života i redovno dočekuju hodočasnike i turiste.

Manastir se, zajedno sa još tri srpska pravoslavna hrišćanska manastira i crkve na Kosovu – Gračanicom, Pećkom patrijaršijom i Crkvom Bogorodicom Ljeviome u Prizrenu od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Izvor: Kosovo onlajn

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još