• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: EU nije ispunila obećanje o bezviznom režimu za građane Kosova

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, u nacrtu izveštaja za Kosovo koji će biti predstavljen sutra, rekla je da EU nije uspela u obećanju da će ukinuti vize za Kosovo, prenosi Gazeta Ekpres.

“Nažalost, Evropska unija nije uspela da ispuni svoje obećanje o bezviznom režimu za građane Kosova, iako su Komisija i Parlament ponovili svoju podršku nekoliko puta u poslednje dve godine“, navodi se u izveštaju.

Evropska komisija je 18. jula 2018. godine, u najnovijem Izveštaju o napretku Kosova u ispunjavanju kriterijuma utvrđenih u planu za liberalizaciju viznog režima, potvrdila da je Kosovo ispunilo poslednja dva kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, uspostavljanje registra istrage, pravosnažne sudske odluke i oduzimanja u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom visokog profila, kao i ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode u intervjuu datom listu Ekpresu rekao je da Nemačka želi napredak u pogledu liberalizacije viznog režima, ali da se Kosovo mora obavezati da ubedi skeptične zemlje.

“Nemačka želi napredak po ovom pitanju i stavila ga je na dnevni red u Briselu. Međutim, još nisu uverene sve države članice EU. U isto vreme, za Kosovo je važno da direktno stupa u kontakt sa svim zemljama koje su i dalje skeptične po tom pitanju “, rekao je Rode.

Nacrt izveštaja koji je izradila fon Kramon 17. novembra, biće predstavljen sutra na sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, koji će se baviti brojnim pitanjima o političkoj i ekonomskoj situaciji na Kosovu.

Izvor Gazeta express/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još