• Početna>
  • Vesti>

Preminuo generalni direktor “Panorama-Jedinstvo” Svetozar Vlahović

Poznati novinar Svetozar Sveto Vlahović, direktor Novinsko–izdavačke ustanove Panorama koja izdaje srpski nedeljnik „Jedinstvo“ na Kosovu i Metohiji i dugogodišnji član i funkcioner UNS-a i Saveza novinara Jugoslavije preminuo je juče u Beogradu u 73. godini.

Rođen je u Ponoševcu kod Đakovice 1948. godine. Odrastao je u Peći gde je završio osnovnu školu i gimnaziju a studije srpskog jezika i književnosti u Prištini.

Redakcija „Jedinstva“ je bila njegov drugi dom i pratila ga je celog radnog veka, od studentskih dana kada je postao saradnik, zatim urednik sportske rubrike, glavni i odgovorni urednik od 1993. do 1996. godine i direktor od 2004. godine.

Rodnu Metohiju napustio je u septembru 1999. godine kada je sa svojim kolegama organizovao izdavanje „Jedinstva“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Potpredsednik UNS-a bio je od 1992. do 1996. godine, a član Upravnog odbora Saveza novinara Jugoslavije od 1995. do 2000. godine.

Bio je i šahovski majstor i vrhunski poznavalac ovog sporta.

Glavna i odgovorna urednica “Jedinstva” Rada Komazec kazala je za RTV Kim da je odlazak Svetozara Vlahovića veliki gubitak, ne samo za njegovu porodicu već za sve koji su ga poznavali.

“Veliki gubitak za celo Kosovo i Metohiju i za srpsko novinarstvo. Sveta Vlahović je bio veliki novinar i veliki čovek. Iza onog naizgled namrgođenog lica stajala je jedna topla dečija duša koja nas je uvek zasmejavala. Kad god bi imali neku nedoumicu mi novinari, njegovi saradnici, bilo da je jezička ili stilska nije nam trebao internet, enciklopedije tu je bio Sveta”, rekla je Komazec.

Komazec kaže da su mnogi o njemu govorili da je bio “najveći intelektulac Kosova i Metohije, ali da je bio jako skroman”.

“Iako odličan narator nikada nije voleo da se slika, da juri po medijima”, rekla je Komazec.

List „Jedinstvo“ je jedino štampano glasilo na srpskom jeziku na Kosovu koje od 1999. godine nakon proterivanja iz Prištine izlazi u Kosovskoj Mitrovici.

“Jedinstvo“ je prvi put štampano 1944. godine.

Izvor: RTV Kim/RKM

Foto> Radio Koosvska Mitrovica

Comments

Pročitaj još