• Početna>
  • Vesti>

Poseta Petra Petkovića Zubinom Potoku: “Nastavićemo sa finansijskim ulaganjima”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković drugog dana posete severu Kosova i Metohije, boravi u Opštini Zubin Potok.

Petković je obišao danas zgradu Doma kulture „Stari Kolašin“ i tom prilikom svečano otvorio Galeriju pri ovoj ustanovi kulture. Ovim događajem, Petković je započeo drugi dan prve zvanične posete Kosovu i Mertohiji, od kako je stupio na dužnost direktora Kancelarije za KiM.

U novoj Galeriji, danas je otvorena prva izložba radova umetnika Nikole Bradića pod nazivom ,,Gračanica u bojama budućeg veka“, posvećena obeležavanju sedam vekova manastira Gračanica i Sv. Kralju Milutinu. Petković je obišao i čitaonicu ,,Grigorije Božović“, čiju je rekonstrukciju, uređenje i opremanje finansirala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Rukovodstvo Opštine Zubin Potok i Dom kulture “Stari Kolašin” poklonili su direktoru Kancelarije za KiM umetničku sliku i komplet dela Grigorija Božovića, u znak dobrodošlice i nade u dobru saradnju u budućnosti.

Obilazak Doma kulture “Stari Kolašin”: “Ulažući u kulturu, ulažemo u naš identitet, ulažemo u naše postojanje i našu istoriju”

Petković je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da poseti Zubin Potok, kao i Dom kulture “Stari Kolašin”, za koji je rekao da je multifunkcionalna zgrada u koju je Kancelarija za KiM uložila preko 65 miliona dinara.

“To vam govori između ostalog i sledeće: da pored želje da opstanemo i ostanemo ovde na Kosovu i Metohiji, da gradimo našu budućnost, mi želimo da naš narod u srpskim sredinama apsolutno se razvija u svim sferama duhovnog života. Zato je veoma važno ulagati u kulturu, jer ulažući u kulturu, mi zapravo ulažemo u naš identitet, ulažemo u naše postojanje i našu istoriju” rekao je Petković.

Petković je podvukao da kolašinski kraj ima mnogo toga čime može da se pohvali, od izvanredne opremljenosti Doma kulture koji ima i bioskopsku salu i galeriju i čitaonu, do slavnih umetnika koji su ovaj kraj proslavili i izvan njegovih granica. U tom kontekstu, Petković je govorio o Grigoriju Božoviću, najpoznatijem književniku Kolašina. Dotakao se i jubileja koji će sledeće godine biti obeležen u manastiru Gračanica, a koji je glavni motiv izložbe slika.

“Mnogo je toga čime imamo da se ponosimo ovde na Kosovu i Metohiji i važno je i taj jubilej da naredne godine obeležimo u pravom smislu te reči, onako velelepno, kako dolikuje. Jer taj jubilej govori više od bilo koje knjige, monografije ili reči – gde je naše postojanje, ko je podizao srpske crkve i manastire i koliko smo ovde trajali i koliko ćemo nadalje trajati” istakao je Petković i obećao da će Kancelarija za KIM i u narednom periodu podržavati ovaj dom kulture, kao i manifestacije koje se u njemu budu održavale.

“Nastavićemo sa finansijskim ulaganjima” rekao je Petković i napomenuo da će Kancelarija i država brinuti o tome da deca na KiM kao i u ostalim krajevima Srbije, imaju adekvatne uslove za sticanje opšte kulture.

Direktorica Doma kulture “Stari Kolašin” Andrijana Živanović izrazila je zahvalnost direktoru Kancelarije za KiM na saradnji i angažovanju.

“Sve ovo što smo radili svih ovih godina, ustvari nekako na kraju stane u jedan trenutak, a taj trenutak je upravo danas. Naravno, naš rad neće ovde da se završi kao što je direktor i rekao. Sve manifestacije koje ovde organizujemo zapravo se dešavaju zahvaljujući Opštini Zubin Potok i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Kad smo sada negde postavili infrastukturu očekujemo podršku u budućnosti u vezi sa tim kao što je direktor i rekao.” naglasila je Živanović.

Ona je istakla da je kolašinski narod ponosan na svoj rodni kraj.

“Mi smo ponosni na to što smo Kolašinci, što živimo na ovom prostoru i želimo da budemo deo sveta upravo na ovaj način, čuvajući svoju tradiciju, kroz naše kulturne programe, negujući umetnost koja je univerzalna stvar i nešto što ovde treba da dobije i svoj oblik. Danas želimo da izrazimo zahvalnost direktoru jednim skromnim poklonom, upravo je to slika koja na neki način ovekovečuje ovaj trenutak, a to je Kralj Milutin, rad Nikole Bradića, deo je ove izložbe. Da pamtite ovaj trenutak kroz ovu sliku, da vam on bude nešto kao vodilja za vaš budući rad” istakla je direktorica Doma kulture.

Zahvaljujući na darovima, Petković je rekao da će se Kancelarija za KiM odužiti tako što će nastaviti da i dalje podržava sve ono što ova kulturna institucija radi, a što je kako je rekao “na slavu ovog divnog kraja i svih nas”.

Petković obišao stanove u izgradnji

U nastavku posete, u 11 sati, u ulici Kolašinskih kneževa, Petković je obišao zgradu sa dvanaest stambenih jedinica na kojoj se radovi privodi kraju, a prisustvovao je i početku radova na izgradnji stambeno-poslovnih blokova A i B, sa dvadeset, odnosno trideset devet stanova. Sve tri zgrade namenjene su stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova, porodica interno raseljenih lica, kao i stambeno ugroženog domicilnog stanovništva sa teritorije opštine Zubin Potok. Za izgradnju ovih objekata novčana sredstva je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zubin Potok i gradonačelnik ove opštine Srđan Vulović istakao je zahvalnost Vladi Srbije i Kancelariji za KiM jer kako je istakao, ova opština nema sopstvene prihode i sve što se u njoj podigne, podiže se sredstvima Vlkade Srbije.

“Trenutno smo na gradilištu, gde se grade dve zgrade – blok A i blok B sa 59 stambenih jedinica i sa 12 lokala. Obišli smo i zgradu koja je već završena sa 12 stanova. Vrednost ovih radova je 130 miliona dinara, a vrednost završene zgrade je 42 miliona. Dakle, novac koji Kancelarija za KiM i Vlada Srbije ulažu vam sve govori” poručio je Vulović i dodao da je još važnije to što se na tome ulaganja ne završavaju.

“Sledeće godine, Kancelarija za KiM će uložiti 207 miliona dinara u naš lokalni vodovod. Gazivode je u Zubinom Potoku, a mi Kolašinci nemamo naš lokalni vodovod, odnosno imamo ali nije u funkciji. Pored toga ovih dana se ugrađuje oprema u fabrici “Simpo” koja će proizvoditi tapacirani nameštaj. Kancelarija je izdvojila i 42 miliona dinara za pogon koji treba da proizvodi sobna vrata. Pored toga prošli projekat je bio za izradu pragova za brze pruge” podvukao je Vulović i napomenuo da i Vlada i Kancelarija izuzetno vode računa o svim Srbima na KiM.

Vulović je dodao da je zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije i Kancelarije za KiM stambeno zbrinuta 21 porodica na području ove opštine. Trenutno je završeno pet kuća, a tokom sledeće godine očekuje se da se u ovu opštinu uloži još milijardu i po dinara.

Posetu Opštini Zubin Potok Petar Petković završio je obilaskom socijalno ugrožene, sedmočlane porodice Biševac, u selu Jabuka, kojoj je novčanim sredstvima, obezbeđenim od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izgrađena porodična kuća.

Sve navedene aktivnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sprovedene su u skladu sa zdravstvenim merama, propisanim zbog trenutne epidemiološke situacije, prouzrokovane virusom Kovid 19.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još