Hoti: Imam redovnu komunikaciju sa Grenelom, nastavljamo sa primenom Vašingtonskog sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti kaže da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji, potpisan u Beloj kući 4. septembra, nastaviti da se primenjuje.

Hoti tvrdi da ima redovnu komunikaciju sa još aktuelnom američkom administracijom i Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, preneo je sinoć Kosovo Onlajn.

– Imamo redovnu komunikaciju, a imali smo je i u prošlosti, kako sa republikanskim, tako i sa demokratskim blokom. Potvrđeno je da će se i pored promene administracije sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra primenjivati, na tome radimo svaki dan. Prošle nedelje smo imali sastanak sa Američkom razvojnom agencijom DFC, kako bismo identifikovali pitanja i oblasti u kojima treba da unapredimo saradnju – rekao je Hoti.

Dodaje je da je takozvano Kosovo izgubilo ritam, ali da naporno radi na viznoj liberalizaciji i slobodi kretanja.

– Što se tiče liberalizacije, znate da je izgubljen zamah. Sada radimo na tome da ubedimo države članice pojedinačno – kazao je on i dodao.

– U prethodnoj vladi smo radili sa Nemačkom, sada u ovoj vladi radimo sa Francuskom i Holandijom. Ministarka spoljnih poslova boravila je u Holandiji i sastala se sa ministrom spoljnih poslova. Što se tiče nas kao države i vlade, što je potvrdjeno u izveštaju iz oktobra, mi smo ispunili sve uslove – rekao je Hoti u Orahovcu, nakon postavljanja kamena temeljca za izgradnju osnovne i srednje škole.

Izvor Blic

Comments