• Početna>
  • Vesti>

U centrajnoj Srbiji od kovid 19 umrlo još 56 ljudi, novozaraženih 6.557

Borbu sa kovidom 19 izgubilo još 56 ljudi, novozaraženih 6.557
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.557 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 56 ljudi. Na respiratorima su 283 pacijenta.

Stručnjaci upozoravaju da je epidemijska situacija u Srbiji teška i neizvesna, a da je broj hospitalizovanih sve veći.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema u bolnicama, te da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti sa ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

“Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu”, apelovao je Goran Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

Koordinator anesteziologa u Srbiji i kovid bolnice u Batajnici, dr Nebojša Lađević, rekao je za RTS da je bolnica u Batajnici stigla u poslednji čas, jer ima malo mesta za obolele pacijente i velikom broju pacijenata je potrebna hospitalizacija.

“Ako pogledate da smo bolnicu otvorili u petak posle podne, mi već danas imamo 324 pacijenta na odeljenju poluintenzivne nege koje je predviđeno za srednje teške i teške bolesnike. U intenzivnoj nezi imamo 39 pacijenata, od toga 12 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, intubirani, a ostali su na visokim protocima kiseonika”, naveo je Lađević.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je malo verovatno da tokom novogodišnjih praznika neće biti restriktivnih mera.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još