Server: Očekujem da će vladajuća koalicija u Prištini učiniti sve da izbegne odlazak na izbore

Za 10. decembar je najavljen nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, a profesor na vašingtonskom Univerzitetu “Džon Hopkins” Danijel Server za Kosovo Onlajn navodi da je u redu nastaviti dijalog, ali po njemu dve stvari bi trebalo da budu jasne – reciprocitet i primena.

“Šta god Priština ili Beograd tražili, trebalo bi da budu spremni da daju ekvivalent. I sve što je dogovoreno treba sprovesti na proverljiv način. Takođe bi trebalo da bude jasno da dijalog postoji sa svrhom: da omogući uzajamno priznavanje i razmenu ambasadora. Ništa manje od toga nije prava normalizacija”, kaže Server.

Da li je po vašem mišljenju 2020. uspešna ili potrošena godina kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine?

Za deo koji sponzoriše EU, rekao bih da moramo sačekati i videti. Za američki deo – septembarske “sporazume“ Bele kuće – oni su bili zbunjujući i namerno obmanjujći povrh nekih skromnih prethodnih sporazuma o prevozu koje je trebalo dogovoriti.

Šta očekujete u 2021. – izbore na Kosovu, ubrzanje dijaloga ili nešto treće?

Kosovu je potreban novi predsednik. Ako to ne može da se uradi u roku u sadašnjem parlamentu, biće mu potreban novi parlament, što znači izbore. Ali očekujem da će sadašnja vladajuća koalicija učiniti sve da to izbegne, jer bi mogla izgubiti. Širenje koalicije moglo bi rešiti oba problema.

Da li Kosovo ima političku snagu da zameni političare u Hagu optužene za ratne zločine, s obzirom na to da će, prema rečima advokata, ova suđenja trajati najmanje pet godina?

Naravno da ima. Kosovo ima puno ljudi koji mogu zameniti optužene, koji su sasvim ispravno otišli da se brane.

Kako gledate na izveštaj Evropskog parlamenta i optužbe da je Ričard Grenel srušio vladu Aljbina Kurtija putem dezinformacija?

Mislim da nema sumnje da je Grenel dao sve od sebe da sruši vladu Aljbina Kurtija. To što je učinio je sramna stvar.

U Raški je nedavno otkrivena masovna grobnica. Koliko je važno za dijalog i pomirenje otkriti sve masovne grobnice, kako u Srbiji, tako i na Kosovu?

Od vitalnog je značaja. Porodice treba da znaju šta se dogodilo i da budu u stanju da sa poštovanjem sahrane svoje voljene. Identifikacija i repatrijacija posmrtnih ostataka i dalje su posebno važni u slučaju Srbije i Kosova, jer je bilo mnogo civila ubijenih i toliko je vremena prošlo.

Izvor: Kosovo online

Comments