• Početna>
  • Vesti>

Priština: Dogovor o izboru predsednika nemoguć, na birališta možda već u januaru

Kosovski politički analitičari smatraju da će dogovor o izboru predsednika Kosova teško biti postignut, te da će, uprkos naporima vladajuće koalicije, za koje kažu da je zapravo cenkanje, ishod na kraju biti novi izbori, prenosi Reporteri.

Aljen Meta iz D4D kaže da šef države treba da bude ujedinjujući i kompatibilan za sve, a ne da se rešava političkim pogodbama.

“Političke stranke u poslednje vreme na položaj i instituciju gledaju kao na kupovinu i trgovinu. To ne bi trebalo da se događa u kosovskim institucijama. Verujemo da je veoma važno da ne postoji trgovina između političkih partija po pitanju predsednika. Kao što bi trebalo da bude objedinjavajuće i kompatibilno za sve političke stranke, a ne samo za koalicione partnere. S obzirom na to da je njegov mandat pet godina smatramo da bi predsednik trebalo da predstavlja sve političke stranke i sve građane“, rekao je on.

 Politički analitičar Ramuš Tahiri takođe smatra nemogućim izbor predsednika u ovim političkim okolnostima.

“Ako se postigne dogovor da se DPK pridruži vladi, onda postoje šanse da ABK napusti koaliciju. Ponovo, predsednik ne može biti izabran, jer ABK i Samoopredeljenje imaju više od 40 poslanika, što znači da u sali ne može biti 80 poslanika. Dakle, u bilo kojoj varijanti zemlja će izaći na birališta. Izbori bi mogli biti na Kosovu u februaru ili krajem januara. Ali se ne mogu se odložiti, nema razloga. Trenutno se govori da je razlog izbora predsednik, ali istovremeno imamo vladu koja nema 61 glas i koja ne može da donosi važne zakone i odluke“, naveo je on.

Izvršni direktor „Lohu“ Arton Demhasaj smatra mogućim političku zamenu, gde DPK može da preuzme mesto premijera, a DSK mesto predsednika.

Ali, on vidi ABK u ključnoj ulozi u tome, bez koje  rešenja neće biti.

“Postoje informacije i postoje razgovori koji su se vodili između DSK i DPK i drugih političkih aktera u vezi sa drugačijom rokadom. Govori se da bi vlada mogla da pređe u ruke DPK pod uslovom da DSK preuzme predsedništvo. Pominje se da bi Isa Mustafa mogao da postane predsednik, a neko iz DPK da preuzme vladu. Bilo je takvih diskusija, i one su se vodile čak i kada su ovde bili bivši predsednik Taći i Veselji”, istakao je on.

Za izbor predsednika parlamentarnim strankama je preostalo pet meseci, što je ustavni rok.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još