• Početna>
  • Vesti>

Kamberi: Pitanje Albanaca sa juga Srbije da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžak u Skupštini Srbije Šaip Kamberi smatra da bi sporazum između Srbije i Kosova u okviru dijaloga kome posreduje EU, bio manjkav ukoliko ne obuhvati i pitanje Albanaca sa juga Srbije, prenosi Ekonomia onlajn.

“Biće nam važno da se dijalog između Kosova i Srbije završi bilateralnim sporazumom, ali mislimo da taj sporazum ne bi bio potpun ako se ne bavi pitanjem Albanaca iz Preševske doline. Učestvovali smo u mnogim razgovorima i dugotrajnom dijalogu sa Srbijom. Stoga mislimo da će sporazum između Kosova i Srbije morati da pruži odgovore na mnoga pitanja, ali i na prava Albanaca u ‘Preševskoj dolini’, jer bi u suprotnom bio manjkav”, rekao je Kamberi.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić diskriminiše Albance u njihovim ekonomskim pravima, što utiče na odlazak mladih iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

“Mnogo puta smo naglasili da se državna diskriminacija koju je Srbija započela krajem 90-ih  u mnogim oblastima nastavlja i danas. Uprkos činjenici da smo u političkom procesu, u tihom dijalogu sa Beogradom od kraja rata. Međutim, mnoge komponente zajedničkog plana koji je odobren 2001. godine, sporazumi iz 2009. i 2013. godine se ne sprovode. Ovo nas je dovelo u bezizlaznu situaciju posebno sa nepriznavanjem diploma i izostanka integracije i mnogih problema u oblasti obrazovanja, ali posebno u oblasti ekonomije”, rekao je Kamberi za Ekonomija onlajn.

Izvor: Kosovo online / Ekonomia online

Comments

Pročitaj još