• Početna>
  • Vesti>

Džozef: Partnerstvo EU i SAD posebno važno za odnose Srbije i Kosova

Snažno i efikasno partnerstvo SAD i EU, bilo da je u pitanju Balkan ili u vezi sa drugim pitanjima, počiva na principu uzajamnog ispunjavanja obaveza, rekao je predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džon Hopkins Edvard Džozef, povodom predloga Strategije nove transatlantske agende odnosa EU i SAD, prenosi Tanjug.

U predlogu, koji bi mogao predstavljati neke od budućih principa saradnje dve strane, prenosi Glas Amerike, posebno mesto ima i dijalog koji, bezmalo više od decenije uz posredstvo EU, vode  Kosovo i Srbija.

“Evropa je Zapadnom Balkanu pružila perspektivu članstva u EU. Partnerstvo i bliska koordinacija EU i SAD, posebno su važni u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU. Potrebno je zajednički da podržimo pomirenje, poboljšamo principe vladavine i poguramo ključne reforme”, navedeno je u najavi o strategiji nove transatlantske agende EU i SAD.

U vezi sa tim američki stručnjak primećuje da je logično zalaganje Evropske komisije za partnerstvo i blisku koordinaciju nakon, kako smatra, otvorenog nadmetanja i odbojnog držanja administracije predsednika Trampa.

“Posebno u vezi sa Srbijom i Kosovom”, ukazuje Džozef.

Aktivnijim angažovanjem Amerike u tom procesu, piše VOA, pojačana su tumačenja da bi pregovorima Srbije i  Kosova o sveobuhvatnom pravnoobavezujućem sporazumu, mogla biti pridodata i teritorijalna pitanja – odnosno da bi dve strane, mogle razmeniti delove teritorija koje im pripadaju, naseljene pretežno albanskim i tj. srpskim življem.

Džozef ocenjuje i da su za činioce, koji žele da se SAD i Evropa usredsrede na demokratiju, a ne stabilokratiju, najave o intenziviranju saradnje – dobar znak.

On podvlači da je u vezi sa tim na Briselu i evropskim prestonicama da, kako kaže, daju potpuno značenje stavu da je Zapadnom Balkanu pružena perspektiva pristupanja Evropskoj uniji.

“Ovog meseca EU ce se suočiti sa testom bugarske blokade otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije. Nije baš da se može govoriti o perspektivi pristupnih pregovora ukoliko jedna država uspešno može drugoj ispostavljati zahteve da menja svoj identitet. EU se u martu saglasila da otpočne pregovore sa Severnom Makedonijom. Nadajmo se da će Unija ispuniti svoje obaveze u tekućem mesecu. Mnoge države, u regionu i preko Atlantika, ce to posmatrati”, kazao je Džozef.

Navodi da je dvojak cilj predloga strategije nove transatlantske agende odnosa EU i SAD.

“Istaći interes Evrope za obnavljanje partnerstva i utvrditi konkretne prioritete, drugim rečima, početak uspostavljanja transatlantske agende. EU je ukazala da je, u saradnji sa SAD, spremna u potpunosti da učini ono što je do nje u borbi protiv korupcije, autoritarizma i ugrožavanja ljudskih prava širom sveta. Naravno, nema potrebe da se previše udaljava da bi locirala korupciju i autoritarizam i hibridne režime, jer se nalaze i tu u Evropi, na Balkanu i susednim državama”, kazao je Edvard Džozef.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još