Hoti: Usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku velika stvar, paket mera u roku od 8 dana

Prema rečima kosovskog premijera Avdulaha Hotija, Zakona o ekonomskom oporavku stupiće na snagu u roku od 8 dana, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, nakon doga građanima i privrednim subjetima biće dostupan Paket ekonomskih mera, čija ukupna vrednost iznosi oko 600 miliona evra.

“Iz Penzijskog fonda građani mogu da povuku 212 miliona evra. Ukupno 200 miliona evra iz kosovskog budžeta namenjeno je za pomoć preduzećima. Predviđen je i fond vredan oko 20 miliona evra samo za radnike koji ostanu bez posla tokom pandemije. Planiramo ukidanje PDV-a za nabavku sirovina za lokalne proizvođače i verujem da će im to pomoći. Važna mera je i smanjenje PDV-a u prehrambenoj industriji na 8 odsto. Osnovali smo i garantni fond koji će pokriti do 80 posto troškova na zajmove koje uzimaju privatna preduzeća”, pojasnio je Hoti.

Zakon o ekonomskom oporavku ostaće na snazi do 31. decembra 2021. godine, a neke odredbe važiće do 2028. godine.

Hoti: Vlada može da padne ali ne i da bude ucenjena

Hoti na pitanje da li je izvršna vlast bila ucenjivana od strane Srpske liste u vezi sa Nacrtom zakona o ekonomskom oporavku rekao da će se u narednim danima baviti pitanjima vezanim za Srpsku listu, preneo je RTK.

“Imamo neka pitanja za koja verujem da ćemo u narednim danima morati da se pozabavimo sa Srpskom listom. Ovaj trenutak pokazuje da ne možemo biti ucenjeni, vlada može pasti, ali ne može biti ucenjena. Drago mi je što je deo opozicije shvatio naša stalna nastojanja, jer sam još leta, kada je ovaj zakon prošao u načelu u Skupštini, tražio i od poslanika opozicije da daju svoje komentare, jer smo bili spremni da doradimo zakon o oporavku”, rekao je Hoti.

Izvor: RTK, Koha, Kosovo Online

Comments