• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Izraela: Verujem u potpuno sprovođenje sporazuma Beograda i Vašingtona

Moji prvi utisci su jako dobri, iako sam uveren da usled pandemije virusa korona još uvek nisam imao priliku da upoznam pravu Srbiju i Beograd.

Sveukupno, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu, Srbija je stopostotno ispunila moja očekivanja, kaže u razgovoru za Danas Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji, odgovarajući na pitanje kakvi su mu utisci o našoj državi, gde je počeo svoj mandat sredinom septembra.

* Izjavili ste da je Izrael zvanično priznao Kosovo 4. septembra. Prema Vašem mišljenju, da li je ovakav potez na neki način uticao na srpsko-izraelske odnose?

– Odgovor na ovo pitanje je na izvestan način takođe vezan za vaše prvo pitanje. Naime, po dolasku u Srbiju, znao sam da dolazim u veoma prijateljsku zemlju sa kojom Izrael ima jake odnose koji se zasnivaju na istorijskom prijateljstvu Srba i Jevreja i naše dve zemlje. Dakle, jasno je da priznanje Kosova nedelju dana po mom dolasku u Beograd nije dobrodošlica kakvu bi ijedan novi ambasador očekivao. Međutim, iskreno, gledam na to više kao na priliku nego izazov i srećan sam što svedočim pragmatičnom pristupu ovdašnje vlade po tom pitanju. Smatram da su dugoročno naši bilateralni odnosi dovoljno jaki i zasnovani na mnogo dubljim temeljima od pukih interesa, tako da sam potpuno uveren da ćemo prevazići ovo neslaganje, iako, čak i kao novajlija, potpuno razumem i poštujem osećanja koja Srbija gaji prema Kosovu.

* Da li je već donesena formalna odluka kada će Izrael otvoriti svoju ambasadu u Prištini?

– Ne, i ako bi trebalo da predvidim, ne planira se otvaranje ambasade u Prištini u skorije vreme. Kao što možda znate, u svim bivšim jugoslovenskim republikama imamo samo dve rezidentne ambasade, ovde u Beogradu i u Zagrebu, dok sve ostale zemlje pokrivaju druge misije i verujem da će to biti i rešenje sa Kosovom. Pre svega to je više pitanje budžeta nego politike, a uz, nadam se, dve nove ambasade, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, ne očekujem da ćemo uskoro otvoriti i ambasadu u Prištini.

* Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obavezao da će srpska ambasada biti premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim do narednog leta. Verujete li da će Srbija ispuniti to obećanje, imajući u vidu činjenicu da će Džozef Bajden, a ne Donald Tramp, biti novi američki predsednik?

– Za mene, postoje dve stvari koje su najnormalnije i koje predstavljaju okosnicu međunarodnih odnosa. Prva je da su države ili vlade posvećene sporazumima koje su potpisale sa drugim zemljama i to nije nešto što zavisi od demokratske promene lidera. Druga je da se ambasade nalaze u glavnim gradovima svake zemlje. Uprkos tome, poslednjih nedelja ova vrsta pitanja postala je vrlo uobičajena. Dakle, moj odgovor je da. Očekujem i zaista verujem da će Vašingtonski sporazum, koji su potpisale vlade Srbije i SAD, a koji uključuje različite obaveze obe strane, biti u potpunosti obostrano materijalizovan, i to uključujući i dva člana koja se tiču našeg regiona – premeštanje ambasade u Jerusalim i stavljanje Hezbolaha na srpsku listu terorističkih organizacija. Štaviše, upravo to i čujem od svakog zvaničnika koga ovde sretnem.

* Kako ocenjujete protivljenje koje je EU iskazala ideji „selidbe“ srpske ambasade u Jerusalim?

– Kao što sam već rekao, za nas, kao i za bilo koju drugu zemlju na svetu, ne postoji ništa prirodnije od gesta prijateljske zemlje koja odluči da svoju ambasadu locira tamo gde bi svaka ambasada i trebalo da bude, u prestonici države domaćina. Nažalost, kao i u mnogim drugim pitanjima, samo kada je reč o Izraelu postoje drugačija očekivanja od međunarodne zajednice. Evropska pozicija za nas naravno nije ništa novo, a opet, mislim da je to žalosno, kao i mnogi drugi zastareli koncepti. Nadam se da će sve više zemalja slediti Srbiju i premestiti svoje ambasade u naš glavni grad Jerusalim. Jer, dozvolite mi da otkrijem dve tajne. Prva je da će Jerusalim ostati glavni grad Izraela u okviru bilo kog mirovnog rešenja sa Palestincima. Drugo, to rešenje nema nikakve veze sa brojem ambasada u Jerusalimu, već sa spremnošću Palestinaca da sa nama obnove direktne pregovore. Nakon svega rečenog, nisam naivan i zato pod ovim nesrećnim i nepravednim međunarodnim pritiskom još više cenimo odluku predsednika Vučića i potrudićemo se da na bilateralnom planu izrazimo i njemu i srpskoj javnosti zahvalnost u korist naša dva naroda.

* Na sastanku sa srpskom premijerkom Anom Brnabić naveli ste da postoji prostor za jačanje ekonomskih veza Srbije i Izraela. Ima li nekih vesti u vezi sa unapređenjem trgovine, novim investicijama?

– Ovo se direktno odnosi na ono što sam rekao u prethodnom odgovoru, jer u današnjem svetu ne postoji bolji način da se političko prijateljstvo i uvažavanje pretoče u konkretne i opipljive mere nego kroz ekonomsku saradnju. Čak i pre preseljenja ambasade u Jerusalim, Srbija će narednih dana otvoriti svoju ekonomsku kancelariju u Jerusalimu, kao što je predsednik Vučić i izjavio na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u februaru ove godine. Čvrsto verujem da će ta kancelarija snažno doprineti unapređenju ekonomije i trgovine između naših zemalja, posebno u oblastima kao što su inovacije, informacione i komunikacione tehnologije, odbrana, sajber bezbednost, agrotehnologija, tehnologija vode i obnovljivi izvori energije. Inače sve te oblasti vrlo su visoko na dnevnom redu premijerke i njene vlade, i sve u svemu, imamo mnogo toga da podelimo i ponudimo na osnovu našeg velikog iskustva. Siguran sam da će sve to biti vidljivo ili kroz investicije ili nege druge forme ovde u Srbiji u narednim godinama. Na nivou vlada uskoro planiramo da okupimo prvu međuvladinu ekonomsku radnu grupu.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još