Šainović: Optužnica protiv vođa OVK detaljna, ključna je bezbednost svedoka

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Tačija i još trojice bivših vođa OVK, i postupak koji se vodi pred sudom u Hagu, kao najvažnije pitanje trebalo bi da tretira bezbednost svedoka, jer je to u korenu ovog sudskog procesa, rekao je za Kosovo Onlajn nekadašnji potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović.

“Ako se ne obezbedi bezbednost svedoka, onda će ceo ovaj sudski postupak biti urušen. Poznato je to u slučajevima Ljimaj i Haradinaj, ali oni koji ovaj postupak sprovode preptostavljam da znaju da je to ključno pitanje za ovaj sudski postupak”, reko je Šainović.

On je podsetio da je u sudskim procesima koji su vođeni za zločine na prostoru bivše Jugoslavije bilo raznih promena i oscilacija. 

“U slučaju Oluje prvo je presuđeno da je to zločinački poduhvat, i osuđen je Ante Gotovina, njegovi saradnici, HDZ , a onda je u drugom stepenu presuđeno da je to ništa. To smo sve videli, treba biti strpljiv, i treba ohrabriti žrtve da svedoče”, rekao je Šainović.

Prema njegovom mišljenju, sadašnja optužnica u Hagu odnosi se na zločinački poduhvat koji je podrazumevao ovladavanje celom teritorijom Kosova na nezakonit način. “To je teror prema pripadnicima drugog naroda, ali i teror prema pripadnicima sopstvenog naroda, koji je podrazumevao osvajanje političke kontrole među Albancima. Ne samo prema Albancima koji su podržavali, kako su oni smatrali, jugoslovenski sistem i režim, nego i prema onima koji su bili protiv jugoslovenskih struktura, ali nisu podržavali opciju OVK”, naveo je Šainović.

Šainović smatra, da je specifično i to što se u ovoj optužnici visoki vojni i politički rukovodioci optužuju za lično učešće u zločinima – rukovođenje, prisustvovanje, organizovanje. “To se u optužnicama na prostorima bivše Jugoslavije pojavljuje kod kadrova na nižim mestima. A ovde su kod optuženih pojedinačno navedena i takva dela. Zbog istog obrasca ponašanja prema pripadnicima različitih nacionalnosti, optužnica sve njih tretira kao protivnike OVK. Optužnica hoće da kaže da je taj tretman, koji je podrazumevao zločine, činjen na isti način i prema Srbima i prema Albancima i pripadnicima drugih naroda na Kosovu, i unutar albanske populacije prema pripadnicima drugih političkih pogleda”, naveo je Šainović.

Optužnica, ukazuje Šainović, ne pokreće pitanje borbe OVK za osamostaljenje, jer to tretira kao politički pokret, već tretira zločine, zbog čega “oni koji hoće da napadaju tu optužnicu sa te strane, nisu u pravu, jer optužnica je vrlo detaljna, sa velikim brojem činjenica”.

“Naravno da je bilo zločina i sa srpske strane. Mi smo za to kažnjeni, neki su kaznu izdržali, Slobodan Milošević je u tome izgubio život, neki su još na izdržavanju kazne i brojni procesi su vođeni u Srbiji. Obzirom da mi nosimo kaznu za ono što su uradili Srbi, imamo puno pravo da tražimo odgovornost za zločine protiv srpskog naroda”, zaključio je Šainović.

Izvor: Kosovo online

Comments