Vulin: Srbija neće prepustiti ni centimetar svoje teritorije

Srbija neće ni napustiti ni prepustiti ni centimetar svoje teritorije, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom napada na policijsku patrolu na teritoriji Kuršumlije.

Vulin je, nakon što su srpski organi bezbednosti osujetili nameru grupe nepoznatih lica, koja su došla iz pravca Podujeva, da bespravno seku šumu u Kopnenoj zoni bezbednosti, i to pod zaštitom osoba naoružanih dugim cevima, rekao za TV Prva da je reč o “organizovanim šiptarskim bandama” koje se kreću sa prostora KiM.

On je optužio kosovsku policiju da se ponaša kao njihov saveznik, a za KFOR je rekao da stalno objašnjava da to nije njihova odgovornost.

“Voleo bih da je to samo incident, da to nešto što se desilo sada i više neće nikada. Nažalost, nije tako, to su organizovane šiptarske bande koje se kreću sa prostora KiM i seku šumu. To je klasična pljačka, ali oni su veoma dobro organizovani i opremljeni, svi su naoružani i čim primete naše snage, predstavnike MUP-a, odmah otvaraju vatru”, rekao je Vulin.

O migrantima: Najmanje me brine šta će reći EU

Vulin je izjavio da ga najmanje brine šta će da kaže EU, a najviše šta će da kažu građani Srbije kada je reč o odnosu prema migrantima i istakao da se Srbija prema migrantima ponaša dostojanstveno i poštuje njihova prava.

Komentarišući to što je u opštinama Vršac i Novi Knežavac pronađeno 450 migranata, kao i to što su pojedini mediji njegovu izjavu da će oni koji napuste prihvatne centre naići na odgovor MUP-a protumacili kao otvoreno protivljenje migrantima, Vulin je rekao da je reč o poštovanju zakona.

“Ako kažem da će svako ko nekom ukrade kola naići na odgovor MUP-a, je l” ja onda pretim lopovima? To je samo zakon, morate da poštujete zakon”, poručio je ministar.

Upitan kako voditi računa o onome što će EU da kaže, ali i bezbednosti građana, Vulin je naglasio da ga najmanje brine šta će da kaže EU, a najviše šta će da kažu građani Srbije.

“Za razliku od većine zemalja EU Srbija je pokazala da je organizovana i humana kada su migranti u pitanju”, rekao je Vulin, podsetivši da je od 2015. godine, kada je počela migrantska kriza, kroz Srbiju prošlo na najmanje milion ljudi, a nije zabeležen nijedan incident.

Vulin je rekao da se Srbija prema migrantima ponašala i ponaša dostojanstveno i poštuje njihova prava, ali je naglasio da oni ne mogu u vreme pandemije da napuštaju kampove jer predstavljaju pretnju i po sebe i po druge.

“U ovoj zemlji se zna šta je zakon i ko ga sprovodi. Vladavina prava nije pretnja”, poručio je Vulin.

Izvor: Tanjug

Comments