• Početna>
  • Vesti>

Spahiu: Samoopredeljenju posle pobede nad DPK i DSK ostaje još da u Dečanima porazi Haradinaja

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da su rezultati vanrednih izbora za gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica i Podujevo pokazatelj jačanja Pokreta Samoopredeljenje, koji će se odraziti i na sledećim parlamentarnim izborima na Kosovu.

“Pobediti u Podujevu, gde je bilo uporište i gde niko nije imao vlast osim Demokratskog saveza Kosova, i pobediti Demokratsku partiju Kosova u Mitrovici znači da Samoopredeljenju ostaje da pobedi Alijansu za budućnost Kosova  u Dečanima i da postane apsolutni pobednik na celom Kosovu”, kaže Spahiu.

Pobeda Milana Radojevića kandidata Srpske liste u Severnoj Mitrovici bila je očekivana, ističe Spahiu, ali bolji rezultati Samoopredeljenja od Demokratske partije Kosova su veliko iznenađenje. 

“Tri godine unazad kandidat Samoopredeljenja je isti, ali kandidat DPK je u ovom slučaju bio puno bolji nego kandidat od pre tri godine, pa pobeda Samoopredeljenja ne dokazuje sposobnost kandidata već to da DPK pada, a da je Samoopredeljnje u usponu”, objašnjava Spahiu.

On smatra da su korupcijske afere koštale Demokratski savez Kosova u Podujevu i da će ih tek koštati na budućim parlamentarnim izborima.

“Isti je slučaj i u Podujevu gde je dokazano da pored toga što je Samopredeljenje napustilo vlast ipak u toku tih 100 dana pokazalo da su protiv korupcijskih afera, dok je povratkom na vlast DSK imao niz afera. Prvi pokazatelj toga je bio porast broja ministara i zamenika ministara, u pojednimim ministarstvim ima po pet zamenika, a posla nema ni za jednog”, napominje Spahiu.

To je prema mišljenju Spahiua učinilo da spektakularno pobedi Samoopredeljnje, što će biti i u slučaju novih parlamentarnih izbora na Kosovu.

“Ukoliko bi sada bili izbori Samoopredeljenje bi bilo apsolutni pobednik, ali ipak mislim da će ostale stranke zadržati koaliciju kako bi sprečile Samoopredeljnje da dođe na vlast. Ukoliko Samoopredeljenje ne bude došlo na vlast sada, na lokalnim izborim koji će se održati naredne godine oni će nadmašiti sve političke protivnike”, zaključuje Spahiu.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još