• Početna>
  • Vesti>

Komisije za nestala lica: U petak obilazak lokacije rudnik Kiževak, gde je započet proces ekshumacije

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli, posetiće u petak, 4. decembra u 12 časova, lokaciju rudnik Kiževak kod Raške, gde je započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi konflikta na AP Kosovu i Metohiji i dati izjave za novinare, najavljeno je u saopštenju Komisije za nestala lica.

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na AP KiM, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, započet je proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovu i Metohiji, na lokaciji rudnik Kiževak kod Raške. Ova lokacija je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Republike Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), EULEKS, predstavnici MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MKNL.

Sprovođenje ekshumacije na lokaciji rudnik Kiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još