• Početna>
  • Vesti>

Tači tražio još dva sata slobode, u avionu za Hag bez kontakta sa ostalim šefovima OVK

Hašim Tači je uoči hapšenja tražio još dva sata slobode, pa je ipak zakasnio 10 minuta u bazu Euleksa. Kašnjenje mu prema sudskim spisima nije zamereno, ali kasnije je iz optužnice saznao da ga tužilac tereti za 98 ubistava i zlostavljanje više stotina zarobljenika u logorima OVK, za šta može biti osuđen na doživotni zatvor, piše Politika.

Da je 4. novembar bio njegov poslednji dan u fotelji predsednika Kosova, Hašim Tači saznao je tog dana, nekoliko minuta posle 15 časova. Tada ga je posetio predstavnik haškog tužioca i obavestio ga da je protiv njega potvrđena optužnica, kao i da je izdat nalog za njegovo hapšenje.

“Gospodine Tači, imaćete priliku da se dobrovoljno predate sutra u 10 časova. Ako ne dođete, ako pokušate da napustite zemlju ili preduzmete neki drugi korak da opstruišete pravdu ili utičete na svedoke, bićete momentalno uhapšeni”, rekao je predstavnik tužilaštva.

Kofer, ranac i kesa

Tači je odgovorio da će sarađivati. Tražio je da vreme predaje ne bude 10, već 12 časova da bi stigao da završi još neke obaveze. Predstavnik tužioca dopustio mu je još ta dva sata na slobodi. Tači je zahtevao kopiju optužnice, ali mu je rečeno da će je dobiti kada se preda.

Kasnije će saznati da ga tužilac tereti za 98 ubistava i zlostavljanje više stotina zarobljenika u logorima OVK, za šta može biti osuđen na doživotni zatvor.

U bazu Euleksa stigao je u 12.10 časova, ali mu kašnjenje od deset minuta, bar prema sudskim spisima, nije zamereno. U vreme dok je ulazio u bazu, njegov advokat Dejvid Huper javio je telefonom da će on biti Tačijev branilac. 
Tada je osoblje Euleksa pretreslo sada već pritvorenika Tačija, a u izveštaj koji je kasnije napisala Fidemla Donlon, sekretar haškog suda, upisano je da od njega ništa nije oduzeto.

Službenik tužilaštva obavestio ga je o razlozima hapšenja, kao i o njegovim pravima. Tači je tada čuo poznat tekst koji počinje rečima: “Imate pravo da ništa ne izjavite. Sve što budete rekli može biti korišćeno protiv vas na sudu.” Potpisao je da je ovo razumeo.

Izvor: Politika

Foto: Reporteri

Comments

Pročitaj još