BCBP: Građani Srbije se ne odriču Kosova

Foto: Radio Mitrovica sever

Polovina građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, a više od 90 odsto ne oseća nikakvu korist od njega i skoro tri četvrtine smatra da dijalog ništa nije promenio, pokazuju podaci istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo i dostavio medijima Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

U saopštenju BCBP se navodi da mišljenje građana Srbije o kosovskom sporu karakterišu suprotstavljeni stavovi – podržavaju dijalog Beograda i Prištine, a ne vide mogućnost suživota Srba i Albanaca, podržavaju sporazume iz Brisela i Vašingtona, ali ne vide korist od njih.

Navodi se da jedna petina građana misli da je krajnji cilj vlasti očuvanje teritorije Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244, dok polovina smatra da bi to bio i idealni ishod pregovora. Istraživanje je pokazalo da se građani ne odriču Kosova, dok u isto vreme žele pomirenje i normalne odnose, ali ne misle da ovakvi pregovori vode tome.

Takođe, polovina građana smatra da sporazum nikada neće biti postignut, a četvrtina da će se to dogoditi u narednih tri do pet godina.

Dve trećine građana smatra da u skorijoj budućnosti neće doći do normalizacije odnosa bez obzira na ishod dijaloga, dok ostatak vidi sporazum kao preduslov za to.

Čak tri četvrtine građana ne bi prihvatilo da kosovski Albanci budu javni zvaničnici u Srbiji ili da budu u braku sa nekim od članova njihove porodice, a dve trećine odbija da im budu nadređeni na poslu.

Donekle ohrabruje da bi dve trećine građana prihvatilo kosovske Albance kao stanovnike iste države i kao komšije, navodi se u saopštenju.

Izvor FoNet, N1

Comments

Pročitaj još