Izbori za gradonačelnika: Glasanje u toku

Posle drugog preseka izlaznost u Severnoj Mitrovici 30,3%.

15:00 – Do 15 časova, u Severnoj Mitrovici je glasalo 30,3% birača, a u Podujevu 29,76% od ukupnog broja upisanih birača saopštila je Valjdete Daka predsedavajuća Centralne izborne komisije, prenosi Koha.

Ona je dodala da se izborni proces u obe opštine odvija nesmetano i da nisu dobili nikakve informacije o eventualnim nepravilnostima.

Daka je rekla da će oko 21 časa biti objavljeni prvi preliminarni rezultati.

11:36 – Posle prvog preseka izlaznosti birača na izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo, podaci Centralne izborne komisije koje je saopštio portparol Valjmir Eljezi za Koha ditore, govore da je izlaznost prosečna. Prema prvim podacima 12.6 % je izašlih birača od ukupnog broja upisanih u birački spisak u Severnoj Mitrovici i 8,27% izašlih od ukupnog broja u Podujevu.

U Opštini Severna Mitrovica do 11:00 glasalo 12,62% birača ili 2 hiljade 942 birača od 23.313 birača. Na Lokalnim izborima 2017. godine, do istog vremena, glasalo je 3.324 glasača ili 15,2%.
Sledeća konferencija je u 15:30 i tada će centralna izborna komisija izaći sa novim podacima o izlaznosti glasača koji biraju gradonačelnika.

9:00 Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi izjavio je da su sva biračka mesta na izborima za gradonačelnike u Severnoj Mitrovici i Podujevu otvorena na vreme i prema uslovima propisanim zakonom, prenosi Koha.

“U opštini Podujevo je 87.381 građana sa pravom glasa, dok je broj biračkih mesta 115. U opštini Severna Mitrovica broj građana sa pravom glasa je 23.313, dok je broj biračkih mesta 27“, rekao je Eljezi.

Eljezi je zahtevao poštovanje zaštitnih mera protiv koronavirusa.

Predsednik CIK u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević je rekao da su u tom gradu preduzete sve zaštitne mere, i dodao da je proces glasanja počeo na vreme.

8:00 – Oko 8h u biračkom centru STŠ” Mihajlo Petrović Alas” glasali su Goran Rakić predsdnik Srpske liste, Igor Simić poslanik u Skupštini Kosova, Aleksandar Spirić dosadašnji v.d gradonačelnika i Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na ovim izborima.

Nešto kasnije, svoju građansku dužnost na biračkom mestu u OŠ “Sveti Sava, ispunila je glavna izvršna službenica administracije opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

7:30- U Severnoj Mitrovici jutros u 7 časova otvorena su birališta za izbor novog gradonačelnika a glasali su rano jutros prvi birači.

Građani Severne Mitrovice dans biraju između četvorice kandidata

Kandidat Srpske liste je Milan Radojević, Dušan Milunović nastupa kao nezavisni kandidat, a za gradonačelnika će se nadmetati i Fljorent Ademi iz Demokratske partije Kosova i Erden Atić iz Pokreta Samoopredeljenje.

Ukupno je otvoreno 27 biračkih mesta, na kojima će moći da glasa 23.313 birača.

” Biračka mesta su otvorena na vreme, sve je spremno za izborni proces, preduzimaju se sve epidemiološke mere” rekla je novinarima odmah po otvaranju predsednica biračkog mesta br.7 Jovana Čelić.

Izbori za novog gradonačelnika osim u Severnoj Mitrovici danas se održavaju i u Podujevu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još