• Početna>
  • Vesti>

Dr Elek: U KBC se leči 140 Kovid – pozitivnih, troje na respiratorima

Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici biće u narednom periodu jači za 38 medicinskih sestara opšteg smera. Direktor ove zdravstvene ustanove dr Zlatan Elek rekao je da će konkurs, koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja, biti sproveden u narednim danima. On je naglasio da će prijem novog medicinskog osoblja olakšati rad ove zdravstvene institucije.

Usled pogoršanja epidemiološke situacije i sve većeg broja zaraženih među medicinskim radnicima, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i KBC Kosovska Mitrovica, raspisali su konkurs za prijem novog zdravstvenog osoblja. Konkurs će biti sproveden u narednom periodu.

“Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja u koordinaciji sa Kancelarijom za KiM, juče je donela odluku za prijem 38 medicinskih sestara i tehničara opšteg smera. Trenutno u našoj bolnici imamo blizu 140 obolelih pacijenata koji su kovid pozitivni. Ono što obeshrabruje jeste da imamo sve veći broj zdravstvenih radnika koji su oboleli od kovida, oni su već osam meseci na prvoj liniji fronta. U ovom momentu imamo 75 obolelih medicinskih i nemedicinskih radnika od kovida”, kaže za TV Most direktor KBC-a Zlatan Elek.

Na pitanje kakva je trenutna epidemiološka situacija i koliki je kapacitet bolnice, dr Elek je dao odgovor koji zabrinjava.

“Što se tiče bolničkih kapaciteta, mi smo za ovaj treći talas odvojili 180 mesta. To su trijažni centar, odnosno Grudno odeljenje i ATD dispanzer, Infektivno odeljenje i cela zgrada Internističkog bloka. Ukoliko bude bilo potrebe za proširenjem kapaciteta, spremni smo da i zgradu Fizijatrije uključimo za lečenje obolelih od kovida, to je još 40 mesta, tako da bi ukupno imali negde oko 220 mesta. Epidemiološka situacija je izuzetno nepovoljna. Juče smo imali 210 testiranih na teritoriji celog Kosova i Metohije. Sada testiramo svaki dan, imamo laboratoriju koja je napravljena uz pomoć Vlade Srbije i naši kadrovi iz Zavoda za javno zdravlje rade testiranja, tako da svakog dana testiramo do 250 pacijenata. Juče smo imali 92 pozitivna slučaja, ima mnogo pacijenata koji zahtevaju kiseoničnu potporu, a imamo i pacijente sa teškom kliničkom slikom, u ovom momentu tri pacijenta su na respiratorima”, navodi dr Elek.

Direktor KBC-a dr Zlatan Elek apeluje na građane da se pridržavaju svih propisanih mera zaštite od kovida 19, kako bi svi zajedno prevazišli pandemiju.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još