Petković: Snaga Srbije je u odgovornosti i uzdržanosti

Nakon večerašnje provale u kuću porodice Simić u Preocu još jednom izražavam veliku zabrinutost za bezbednost Srba u centralnom delu Kosova i Metohije, gde je poslednjih dana u toku kampanja zastrašivanja našeg naroda, kaže se u najnovijem saopštenju Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Zahtevam od međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji da hitno i neizostavno preduzmu mere kako bi srpski narod južno od Ibra bio zaštićen od provokacija i napada ekstremista.

U kontekstu poslednjih ekstremističkih izjava takozvane ministarke inostranih poslova samoproglašenog Kosova Meljize Haradinaj, jasno je da sasvim opravdano govorimo i o postojanju političkih inspiratora incidenata u Gračanici i okolini” stoji u saopštenju.

Neverovatno je da je nekome u 21. veku potrebno objašnjavati i dokazivati da su napadi na jedan miroljubiv narod, njegove simbole, identitet i imovinu anticivilizacijski gest na koji se mora odgovoriti odlučno i bez odlaganja.

Srbija će nastaviti da snagom razuma i argumenata gasi plamen omraze i sukoba koji albanski ekstremisti na Kosovu i Metohiji pokušavaju da raspale.

Dok oni pale srpsku trobojku u centru Gračanice, albanski poslanik u Skupštini Srbije maše zastavom Albanije protestujući zbog navodne ugroženosti i obespravljenosti svojih sunarodnika, i ta slika najrečitije opisuje ko je u regionu zaista ugrožen, a ko je pretnja miru i stabilnosti.

Snaga Srbije je u odgovornosti i uzdržanosti i nastavićemo da se za mir i šansu da region u kojem živimo ima bolju budućnost, borimo svim sredstvima, zaključuje se u saopštenju.

Comments