• Početna>
  • Vesti>

“Sporazum o slobodi kretanja predstavlja obavezu dijalloga”

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, uputio je službeno pismo premijeru Kosova, Avdulahu Hotiju, povodom odluke ministarke spoljnih poslova Kosova, Melize Haradinaj – Stuble, da predsedniku Srbije Aleksandar Vučiću zabrani posetu Kosovu.

„Kao što je definisano Sporazumom o slobodi kretanja, pojedinci svake stranke mogu slobodno putovati na teritoriji druge. Posebna pravila se primenjuju na lica svake stranke na javnoj funkciji, kako je definisano sporazumima o zvaničnoj poseti. Sporazumi o zvaničnoj poseti i njihovi amandmani koji su sastavni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno rukovanje i obavljanje zvaničnih poseta. Ova pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati“, naveo je Lajčak u svom pismu upućenom Hotiju.

Lajčak je takođe podsetio Hotija da dva sporazuma (Sloboda kretanja i poseta) u celini predstavljaju obaveze dijaloga koje moraju da poštuju i Kosovo i Srbija.

„Nepridržavanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Kosova kao strane u procesu dijaloga. Štaviše, takva kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između strana i eskalaciju tenzija na terenu. Ovo posebno utiče na tekuće diskusije o sledećem sveobuhvatnom sporazumu“, naveo je Lajčak između ostalog u pismu koje je objavio Indeksonline.

Lajčak je istakao da je podrška Hotija kao premijera od suštinske važnosti da bi se osiguralo da kosovske institucije nastave da poštuju svoje obaveze prema dijalogu.

“EU očekuje da Kosovo nastavi angažovanje na postizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom. To uključuje poštovanje i sprovođenje svih dogovora postignutih u Dijalogu do sada”.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još