Četiri romske porodice u Gračanici uskoro dobijaju krov nad glavom

Ministarstvo za zajednice i povratak sagradiće dve dvospratne kuće za četiri romske porodice u Gračanici koje su se 2017. godine vratile na Kosovo iz Severne Makedonije. Opština Gračanica je izdala potrebne građevinske dozvole tako da se uskoro očekuje izgradnja istih, kaže službenik za informisanje iz resornog ministarstva Uroš Staletović. 

Zijadin Krujeziu je posle 18 godina raseljeništva koje je proveo u skopskom naselju Šuto Orizari odlučio da se sa familijom vrati na Kosovo. Osmočlana porodica od 2017. godine živi u iznajmljenoj kući u romskoj mahali u Gračanici. Budući da su bez primanja, smeštaj i komunalije ovoj porodici izmiruje Ministarstvo za zajednice i povratak.

„Teško se živi, niko od nas nema posao, da nije još Ministarstvo da nam pomogne ja ne znam kako bi smo mi živeli“, priča Zijadin.

Kaže da je do sada više puta morao da menja smeštaj i da bi njegova porodica danas bila na ulici da Ministarstvo za povratak i zajednice redovno ne izmiruju račune za kiriju i komunalije.

„Ministarstvo nam je mnogo pomoglo, već tri godine nam plaćaju kiriju od 100 evra za ovu kuću gde smo sada. Pored toga plaćaju nam i struju, jer mi nemamo odakle da je platimo. Nemamo čak ni zdravstveno ni socijalno osiguranje i kad god idemo kod lekara sve moramo da platimo“, priča Krujeziu koji kuću deli sa starijim sinom, snajom i njihovo četvoro dece.

Novoj kući radije se i Nermina Selihi, ima 12 godina, šesti je razred i kaže da će konačno imati svoju sobu koju je spremna da deli sa dve mlađe sestre, dok će dvojica mlađe braće imati svoj zaseban kutak.

Almir Salihi se vratio iz Makedonije novembra 2017. i kako kaže predao zahtev Ministarstvu za povratak.

„Hvala Bogu, ali i Ministarstvu i opštini Gračanica, dočekali smo da nam se gradi kuća. Nikakva primanja nemamo, Ministarstvo nam plaća kiriju i komunalije. Ovo je tuđa kuća, a vlasnik nije tu“, pojašnjava Salihi svoju situaciju. 

Ova porodica broji 14 članova.

„Hvala Ministarstvu što je razumelo naše muk i pomoglo nam, jer ko će danas da ti plaća kiriji, struju, vodu“, priča ovaj Rom.

Fatima Kurcoli nije mogla da zadrži suze kada su joj službenici iz Ministarstva za povratak i zajednice saopštili da je Opština Gračanica odobrila dozvolu za gradnju i da će uskoro dobiti kuću. 

„Plačem od sreće, nisam verovala da će ovo da bude, hvala svima, i Ministarstvu i opštini i UNHCR-u“.

Za četiri romske porodice iz Gračanice biće sagrađene dve dvospratne kuće što je, kao je procenjeno dovoljno za njihove potrebe.

Ministarstvo za zajednice i povratak je donelo odluku da trajno zbrine porodice Roma, Egipćana i Aškalija, koje su se 2017. godine vratile na Kosovo iz Severne Makedonije i Crne Gore, kaže službenik za informisanje ovog ministarstva Uroš Staletović.

„Četiri romske porodice dobiće kuće preko RRK – 5 projekta. Njima će kuće biti kompletno opremljene, a biće im dodeljena i sredstava za njihovo ekonomsko osnaživanje“, rekao je Staletović.

Na Kosovo se 2017. godine vratila 51 porodica Roma, Aškalija i Egipćana a Ministarstvo za povratak i zajednice potrudiće se da one bidu trajno zbrinute.

Projekat EU RRK – 5 Ministarstvo za zajednice i povratak sprovodi zajedno sa Kancelarijom Evropske unije na Kosovu u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Izvor: Riznica

Comments