• Početna>
  • Vesti>

Petković: Na delu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najoštrije je osudio ispisivanje simbola OVK na saobraćajnom putokazu u naselju Kišnica u blizini Gračanice.

“Ispisivanje simbola UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica nova je u nizu provokacija usmerena protiv srpskog stanovništva u centralnom delu Kosova i Metohije, i to nadomak mesta gde je nedavno postavljen bilbord koji veliča zločine ove terorističke organizacije”, navodi se u saopštenju.

Petković navodi da je ovo četvrti incident za nedelju dana, za koji niko nije odgovarao.

“Nakon postavljanja sramnog bilborda UČK u Kišnici, u istom naselju organizovan je napad na porodicu Trajković, da bi u Gračanici bio pokušaj paljenja srpske trobojke i spomenika Milošu Obiliću. Ovo je četvrta u nizu provokacija srpskog stanovništa u ovom delu KiM za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao.” stoji u saopštenju.

To dokazuje, kaže Petković, da je na delu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koja ne bi bila moguća bez, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na KiM. 

“Ovakvi postupci jasna su poruka da Srbi nisu poželjni na KiM i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine tzv. OVK.” dodaje Petković.

“Zbog toga još jednom pozivam međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na KiM, da obezbedi bezbednost i sigurnost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da ovakve incidente najozbiljnije shvati pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme”, naglašava Petković.

Petković je pozvao srpski narod da ostane miran i ne odgovara na provokacije.

“Koristim priliku da pozovem i Srbe u pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija. A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na KiM, ne budu umeli ili želeli”, zaključuje Petković u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još