“Sporazum bi trebalo da se zasniva na evropskim principima”

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nada se da će sa novoizabranim predsednikom SAD Džoom Bajdenom postojati bolja saradnja Brisela i Vašingtona na Balkanu.

„Izborom novog predsednika i administracije radujemo se povratku na vrlo dobar položaj najbliže moguće saradnje sa našim američkim partnerima u korist zemalja i naroda u regionu“, rekao je Miroslav Lajčak na virtuelnoj diskusiji koju je organizovala škola za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins.

Lajčak je rekao da bi svaki sporazum koji može da se postigne između strana „trebalo da se zasniva na evropskim principima i vrednostima, jer je pored normalizacije odnosa podjednako važan cilj i približavanje Kosova i Srbije Evropskoj uniji“.

Međutim, pojašnjava da se ne slaže sa filozofijom da za ono što se stranke dogovore, „to moramo prihvatiti, jer smo i mi (EU) branilac evropskih vrednosti“, prenosi Euronews Albanija.

„Moramo biti sigurni da će ih krajnji rezultat približiti Evropskoj uniji, a ne udaljavati od članstva u Evropskoj uniji i da će konačni proizvod, konačni sporazum biti prihvatljiv državama članicama EU“, rekao je.

Alternativa koja ne bi zadovoljila ove parametre, prema njegovim rečima, bila je ideja o razmeni teritorija.

„Ovde smo da bismo bili deo evropskog rešenja, rešenje za 21. vek, a ne rešenje zasnovano na 19. veku“, zaključio je on.

Izvor RTK2

Comments