• Početna>
  • Vesti>

Preminulo još 28 pacijenata, koronavirusom zaražene još 5.774 osobe

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminulo još 28 osoba. Potvrđena 5.774 nova slučaja zaraze koronavirusom. Na respiratorima 209 osoba.

Koronavurus ne poustaje. Sve više gradova u Srbiji proglašava vanrednu situciju zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Vlada Srbije propisala je nove mere, koje će biti na snazi počev od utorka ujutru, pa narednih deset dana, a prva od njih je skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. 

Druga mera je obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme, odnosno nošenje zaštitne maske, u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Sledi zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od 5 osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Dr Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da pojačanje mera jeste potrebno pre svega kada je reč o objektima koji “nisu nasušna potreba”, nošenju masku i okupljanjima. 

Klinika za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije od petka ujutro je u kovid sistemu.

“U prvih devet sati klinika je primila 45 pacijenta, a do jedanan sat posle ponoći popunila je sve kapacitete – 50 pacijenata”, izjavila je Maja Ercegovac, direktorka klinike.

Ona je za RTS rekla da su to pacijenti koji u ovom momentu ne zahtevaju intenzivnu negu, ali su srednje teškog stanja i zavisni od kiseonika.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još