EU pomaže kosovski budžet sa još 26,5 miliona evra

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog i kosovski premijer Avdulah Hoti, potpisali su danas ugovor o dodatnoj podršci EU kosovskom budžetu iznosom od 26,5 miliona evra. Reč je o finansijskoj podršci, odobrenoj u cilju ublažavanja posledica koje je na ovdašnju ekonomiju ostavila kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU, prva uplata od 20,5 miliona očekuje se pre kraja ove godine.

Potpisivanju ugovora, prethodio je sastanak na kojem se kosovska Vlada obavezala da će osmisliti  „jasne kriterijume i dobro ciljane mere za korišćenje ovih fondova”.

Ambasador Sunjog je izrazio zadovoljstvo što EU na konkretan način pomaže u ovoj teškoj situaciji. 

„Fondovi EU će naročito biti korišćeni da se pomogne mikro-preduzećima i samozaposlenima kako bi se poboljšala njihova finansijska likvidnost preko Kosovskog fonda za kreditne garancije, za grantove i subvencije za farmere, kao i da se pomogne manjinskim zajednicama koje su najteže pogođene pandemijom. Fondovi EU će biti podrška i za biznise koji su fokusirani na izvoz roba i usluga“ navedeno je u saopštenju EU.

Ovaj najnoviji vid podrške EU usledio je nakon budžetske podrške od 10 miliona evra u julu, zajma za makro-finansijsku pomoć od 50 miliona evra koji je uplaćen u oktobru, kao i hitne podrške i pomoći za zdravstveni sistem koja je isporučena ranije ove godine. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTK, arhiva

Comments

Pročitaj još