Dužnosti patrijarha vršiće mitropolit Hrizostom

Na današnjoj sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, održane povodom upokojenja blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja, doneta je odluka da patrijaršijske dužnosti, sve do izbora novog patrijarha, obavlja mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

“Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve” navodi se u saopštenju SPC.

Telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.

O mitropolitu Hrizostomu…

Mitropolit dabrobosanski rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca od roditelja Nikole i majke Rose, rođ. Radošević. Osnovnu školu sa odličnim uspehom i primernim vladanjem završio je šk.1966/67.godine.

Još kao učenik osnovne škole javno je iskazao za ono vreme “neprimerenu“ nameru da “uči za popa“. Na pitanje: zašto je to izgovorio pred nastavnikom i učenicima, koji su zbog toga prasli u smeh, vrlo često kaže “ ni sam nisam znao zašto sam to rekao. Verovatno je to bila volja božija i priziv božiji“. Ali, njegova odluka da “uči za popa“ naišla je na protivljenje u njegovoj porodici, a što je rezultiralo jednogodišnjim pauziranjem u njegovom redovnom školovanju.

Školske 1968/69. godine upisao se u petorazrednu bogosloviju u manastiru Krki, koju je sa odličnim uspehom okončao šk. 1973. godine. Još kao učenik 4. razreda bogoslovije primio je monaški postrig. Zamonašio ga je blažene uspomene vladika Stefan Boca, dalmatinski, a potom žički, na bdeniju uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice (Male gospojine), 20. septembra 1971. godine davši mu na monašenju ime Hrizostom. 

Godine 1973/74. godine služio je vojni rok u Kraljevu u kasarni na Jarčujaku iz koje je kako sam kaže “vrlo često ‘šmugnuo’ u manastir Žiču“. I pored svih problema koje je kao sveštenik imao u JNA sa velikim zadovoljstvom se seća provedenih trenutaka u manastiru Žiči sa blažene uspomene vladikom žičkim Vasilijem koji mu je bio i ostao uzor u svakom pogledu, zatim susreta u manastiru Žiči sa svetim avom Justinom (Popovićem), provedenim satima sa žičkim starcima danas već pokojnim Dositejem i Gerasimom, koji su mu bili velika podrška u tim teškim vojničkim mesecima.

Blagoslovom vladike Stefana 1974. godine upisao je vanredne studije teologije u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu, ali je zbog obaveze u eparhiji dalmatinskoj i parohiji skradinskoj koju je po pokazanoj potrebi opsluživao prekinuo vanredno studiranje na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Već 1975. godine Sveti arh.sinod ga je na preporuku vladike Stefana uputio na redovne studije teologije u Bukurešt( Rumunija), ali tamo zbog političkih razloga (inforbirovska afera Dapčević) nikada nije otišao.

Blagodareći toj “aferi“ krajem januaru 1976. godine vladika Stefan ga šalje u Solun, Grčku, radi učenja grčkog jezika i priprema za upis na redovne studije teologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Na teološkom bogoslovskom fakultetu u Solunu studira od 1976-1980.godine. Diplomirao je sa odličnim uspehom novembra meseca 1980.godine. 

Za sve vreme studiranja u Solunu redovno je odlazio na Svetu goru Atonsku i boravio na njoj, pre svega u manastiru Hilandaru i drugim svetogorskim manastirma. Posebno je bio duhovno vezan za starca Nikanora (Savića), tadašnjeg prvog epitropa Hilendarskog i starca. Od njega je mnogo naučio, a molitva starca Nikanora bila je da posle završenih studija ostane u Hilandaru. Njegovu molbu i želju tada mladi jeromonah Hrizostom je osetio i prihvatio, i odmah po položenoj zakletvi na kraju studija otišao je u Hilandar. 

Međutim, zbog insistiranja tadašnjeg vladike dalmatinskog Nikolaja (blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog) da se vrati u manastir Krku i da bude nastavnik u tamošnjoj bogosloviji početkom 1981.godine jeromonah Hrizostom se vratio u svoj postrig manastir Krku u kojoj je od septembra 1981. do septembra 1991. godine bio nastavnik.

Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je za prvog Episkopa novokreirane (1990) eparhije bihaćko-petrovačke, a ustoličen je odlukom Svetog arh.sinoda 4. avgusta 1991. godine u hramu sv. Save u Drvaru

Administrativno eparhiju bihaćko-petrovačku primio je 22. avgusta 1991.godine od dotadašnjeg administratora episkopa dalmatinskog g.Nikolaja Mrđe.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, dana 1. juna 2013. godine, na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih izabran je dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom. 

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom posle četiri godine arhipastirskog rada u eparhiji zvorničko- tuzlanskoj, Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC dana 24. maja 2017. godine, izabran je za Mitropolita dabrobosanskog.

Na tronu Mitropolita dabrobosanskih, novoizabrani Mitropolit Hrizostom nasledio je blaženopočivšeg Mitropolita Nikolaja.

Ustoličen je u tron mitropolita dabrobosanskih 03.09.2017. godine u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je pokojni Patrijarh srpski Irinej. Čin ustoličenja obavio je Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej. 

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Hrizostom je 61. po redu Arhijerej na tronu dabrobosankih mitropolita od osnivanja Mitropolije 1220. godine koju je osnovao Sv. Sava.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica. Mitropolija dabrobosanska

Foto: Novosti, arhiva

Comments