• Početna>
  • Vesti>

Vlada donela odluku da državljani Albanije mogu u Srbiju samo sa ličnom kartom

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici dala saglasnost za isplatu jednokratne pomoći od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite i usvojila program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkih agencija zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Na sednici Vlade doneta je Uredba o centrima spoljne trgovine u inostranstvu, kojom se omogućava Vladi Srbije i Privrednoj komori Srbije rad na zajedničkoj promociji države i privrede. Usvajanjem ovog akta uređuju se status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.

Vlada Srbije usvojila je odluku kojom se omogućava državljanima Republike Albanije ulazak na teritoriju Republike Srbije bez putne isprave, sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Ova odluka rezultat je potpisanog međudržavnog sporazuma između dve zemlje kojom će se olakšati protok ljudi, robe i kapitala.

Zbog angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije zarazne bolesti kovid 19, članovi Vlade dali su saglasnost da se isplati jednokratna novčana pomoć od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz budžeta Republike Srbije.

Isti iznos biće isplaćen profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojno-zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ova jednokratna novčana pomoć biće isplaćena zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Na današnjoj sednici usvojen je Program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkih agencija, organizatora turističkih putovanja zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid 19. Vlada Srbije za ove namene odobrila je 150 miliona dinara.

Zaključkom vlade Istorijski muzej Srbije biće preseljen u objekat Glavne železničke stanice u Beogradu, koji je i sam spomenik kulture od velikog značaja.

Istorijski muzej se do sada nalazio na tri lokacije, što je otežavalo njegov rad i brigu o kulturnoistorijskom nasleđu, a preseljenjem u novi objekat dobiće mogućnost da svoju delatnost ostvaruje na adekvatan način, navodi se u saopštenju.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još