Radojević: Univerzitet je žila kucavica ovog grada

smart

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević, obišao je danas sa saradnicima Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici . Oni su u zgradi rektorata prisustvovali sednici Rektorskog kolegijuma, gde su se  u razgovoru sa dekanima fakulteta, upoznali sa uslovima u kojima nastavnici i studenti rade.

„U godini u kojoj naš univerzitet obeležava 50 godina postojanja, u godini u kojoj je univerzitet upisalo preko dve hiljade mladih ljudi samo u ovoj školskoj godini, poseta čoveka sa kojim ćemo, nadam se sarađivati  i sa kojim smo i dosad sarađivali, za nas znači puno“ rekao je ovom prilikom rektor univerziteta prof. dr Zdravko Vitošević.

On je dodao da je veoma važno to što Radojević odlično shvata važnost omladine koja na ovom univerzitetu stiče znanje i koja će doprineti kako je rekao, ne samo razvoju Mitrovice, već celog Kosova i Metohije.

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević istakao je  da je značaj ove visokoškolske ustanove  od neprocenjive važnosti za opstanak celokupnog srpskog naroda na Kosovu.

„Cilj političke borbe Srpske liste jeste borba za budućnost našeg naroda na ovom prostoru, koja nikada nije bila, niti će biti laka. Ako se za neku instituciju može reći da je delila sudbinu našeg naroda na ovim prostorima, onda je to sigurno prištinski univerzitet. Ponižavan, rušen, proterivan, ucenjivan, ali je isto kao i naš narod, odoleo svim izazovima i ojačao“ podvukao je Radojević.

On je podsetio da se radi o ozbiljnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj znanje stiče oko deset hiljada studenata i u kojoj radi preko 750 profesora.

„To je žila kucavica ovog grada i ovog dela Kosova. Oni će oblikovati budućnost našeg naroda.  Borba našeg naroda nije svedena na puki opstanak na ovim prostorima, već i na obrazovanje intelektualne elite, koja će jednog dana preuzeti odgovornost  i voditi ovaj grad ali i našu državu“ naglasio je kandidat Srpske liste.

Radojević je napomenuo da je pored zdravstva, Univerzitet kao veoma važan segment srpskog obrazovnog sistema na Kosovu, noseći stub opstanka srpskog naroda na ovom podneblju i da je država Srbija to prepoznala.

„Zato će i podržati Univerzitet izgradnjom nove zgrade, u kojoj će biti mnogo bolji uslovi za rad studenata i nastavnika“ dodao je Radojević i zahvalio i univerzitetskom kadru i studentima koji su svih prethodnih godina bili velika podrška srpskom narodu.

Izbori za gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica biće održani 29. novembra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još