• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Sporazum između Srbije i Kosova neće biti nametnut, ali mora da bude prihvatljiv za EU i region

Evropska unija će osigurati da dijalog između Srbije i Kosova ne sklizne u rasprave o podeli ili razmeni teritorija, rekao je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, prenosi Koha.

Lajčak međutim, nije siguran da li će strane postići sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum. U internet debati koju je organizovao Univerzitet Džons Hopkins u Vašingtonu, Lajčak je ukazao na prepreke u ovom pravcu.

“Kosovo kaže da bi proces trebalo da se održi i završi potpunim priznanjem, dok Srbija pita kakve koristi ima od ovog procesa. Uloga EU nije samo da vodi zapisnik. Sporazum mora biti prihvatljiv za zemlje EU i regiona. Neće biti sporazuma uzmi ili ostavi, dakle neće biti nametnut, nego pobrinućemo se da tekst koji će biti potpisan bude u skladu sa vrednostima EU”, rekao je Lajčak.

Kako je dodao, do sada su se Srbija i Kosovo dogovorili o nestalim i raseljenim licima, dok se nastavljaju pregovori o međusobnim finansijskim i imovinskim potraživanjima..

Lajčak je takođe govorio o važnosti obnavljanja saradnje između Evropske unije i Sjedinjenih Država.

“Bilo je pitanja tokom poslednje dve godine o američkom pristupu, ali s novom administracijom nadamo se da ćemo vratiti standarde koji donose koristi Zapadnom Balkanu. Kada sam posetio region, pitao sam strane zašto se dovode u poziciju da se opredele za EU ili SAD. Ovo ne bi trebalo da se događa. Uvek smo spremni za saradnju”, izjavio je Lajčak.

Što se tiče priznavanja Kosova od pet zemalja Evropske unije, prema rečima evropskog diplomate, to će zavisiti od epiloga koji će dobiti dijalog sa Srbijom.

Povodom optužnica protiv bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih, Lajčak je rekao da one nisu uticale na dijalog, jer proces vodi Vlada.

Izvor: Koha ditore,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još