• Početna>
  • Vesti>

Tužilaštvo podnelo optužnicu protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je 30. oktobra optužnicu sudu na potvrđivanje protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, stoji u podnesku tužilaštva uloženom na žalbu odbrane na odluku sudije za prethodni postupak da ne odobri privremeno puštanje na slobodu ove dvojice.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u prostorijama „Udruženja veterana OVK“ kojom su rukovodili, odnosno na putu ka jednoj televiziji. Uhapšeni su zbog kršenja tajnosti postupka i istog dana prebačeni u Hag.

Hapšenje je usledilo nakon tronedeljnog curenja sada već izvesno, dokumenata iz haških predmeta, koje su oni objavljivali, a čemu se u međuvremenu priključila i albanska TV stanica Top Channel.

Terete se za krivična dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Sudu su prvi put pristupili početkom oktobra kada je Tužilaštvo i najavilo da će optužnica protiv njih biti podneta do kraja tog meseca.

Ovo je treća optužnica Specijalizovanog tužilaštva, dve do sada potvrđene obuhvataju 5 lica – Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija koji su na zajedničkoj optužnici, i Saljiha Mustafu protiv kog je podneta zasebna optužnica.

Izvor: Kossev

Foto: Gazeta Express

Comments

Pročitaj još