Danas prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba OVK

Prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba OVK biće održana danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Sudija za prethodni postupak je pozvao svu četvoricu optuženih u tom predmetu – Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, kao i njihove branioce da prisustvuju statusnoj konferenciji.

Oni, međutim, imaju mogućnost da odluče da ih zastupa samo njihov branilac ili da učestvuju u konferenciji putem video veze.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi prvi put su prošle nedelje pred sudijom za prethodni postupak negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Hagu su izručeni 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.

Oni se terete za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu – najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kuksu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema podacima iz ovog predmeta koji su objavljeni, tokom perioda koji obuhvata optužnica, Hašim Tači je bio na čelu direkcije OVK za politička pitanja i za informacije.

Krajem marta 1999. godine postao jepredsednik Privremene vlade Kosova i vrhovni komandant OVK.

U istom periodu, Kadri Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK, a krajem marta 1999. godine, našao se na čelu Obaveštajne službe Kosova i postao ministar za obaveštajnu delatnost u Privremenoj vladi.

Redžep Seljimi u periodu iz optužnice, nalazio se na dužnosti načelnika direkcije OVK za operacije. U avgustu 1998. bio je glavni inspektor OVK, a krajem marta 1999, kada je formirana Privremena vlada, postao je ministar za javni red, odnosno ministar unutrašnjih poslova u toj vladi.

Jakup Krasnici je član direkcije OVK za politička pitanja i zvanični portparol OVK. Kasnije tokom 1998, zvanično je postavljen na dužnost zamenika komandanta OVK. 
Po osnivanju Privremene vlade, Krasnići je postao njen portparol.

Prema navodima optužnice, dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U šest tačaka optužnice terete za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine: protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Izvor : Rado Kontakt plus

Comments