• Početna>
  • Vesti>

Braun: Srbija bi mogla da ima odličnu saradnju s Bajdenom

Bivši zvanicnik Stejt departmenta Bertram Braun ocenio je da bi Srbija mogla da ima odličnu saradnju sa administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, ako zadrži pozitivan i racionalan stav.

Na samitu “NATO nedelja” u Beogradu Braun je takođe pohvalio Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića zbog sofisticirane politike prema Kosovu.

Dodao je da je Srbija “zaradila poene u Americi” samom činjenicom što je stabilna i što se ponašala kao stabilizujući faktor na Balkanu, pogotovu u odnosu na BiH.

“Srbija definitivno čini veliku uslugu Bosni održavajući stabilan odnos s Republikom Srpskom. Predsednik Vučić na razuman način sarađuje s Kosovom i Albanijom. U tom smislu, Vučićeva administracija bi mogla da ima dobre odnose s Bajdenovom administracijom”, rekao je Braun.

On je dodao da bi SAD trebalo da nastave da podržavaju dijalog i koriste svoju moć da se dalje omogući i olakša dijalog.

“Amerika je ključna kad je reč o Kosovu, ona može da obezbedi saradnju kosovske vlade. U tom smislu, ako želimo da dođe do sporazuma, Amerika je od ključnog značaja i može zaista da pomogne”, rekao je Braun.

“Tramp katastrofa za Ameriku, ali ne i Balkan”

On je ocenio da je Tramp bio katastrofa za Ameriku i njenu poziiciju u svetu, ali da nije bio katastrofa za Balkan. Kako je naveo, američka politika na Balkanu je tokom Trampove administracije održala kontinuitet.

Međutim, smatra da je razlog za to to što zvaničnici Trampove administracije, kako tvrdi, nisu znali ništa o Balkanu, pa su sve prepustili stručnjacima, poput Metjua Palmera, Hojt Jia i Filipa Rikera.

“Taj nedostatak interesovanja visokih funkcionera i političara je zapravo bio dobar za Zapadni Balkan. S druge strane, ljudi koji su došli iz Amerike nisu sa sobom doneli negativne stavove prema Srbiji iz 1990-ih. Pre toga, Srbija je bila pod pritiscima, kritikama, a sada je Trampova administracija tretirala Srbiju kao normalnu zemlju, uglavnom iz neznanja, i to je bilo dobro”, rekao je Braun.

Smatra i da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu i Prespanskog sporazuma, kao i članstvo Severne Makedonije i Crne Gore u NATO od izuzetene važnosti.

“Čuli smo kritike da je to urađeno samo da se ima nešto na papiru, ali pokazalo se da postoji zainteresovanost za situaciju u regionu”, rekao je Braun i dodao da se nada da će Bajden to pogurati.

“Mislim da će to pomoći i u ekonomskom smislu regionu, pogotovu Srbiji i Kosovu. Vašingtonski sporazum je u skladu sa naglaskom Evrope na regionalnoj saradnji. Bilo da to zovete zajedničko regionalno tržište ili mini Šengen, sve to ide u istom pravcu i to se idealno uklapa u širu evropsku politiku regionalne saradnje”, dodao je Braun.

On je ocenio da je najveći propust Trampove administracije bila loša saradnja sa Evropom i podvukao da se uvek postiže veći uspeh kada Evropa i Amerika sarađuju, imaju isti pristup i zajednički koriste svoje poluige moći.

Izvor: Tanjug, Blic

Comments

Pročitaj još