• Početna>
  • Vesti>

Petković: Tadićeva strategija je bila kapitulacija, naša je suprotna od toga

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petar Petković, član Glavnog odbora SNS, oglasio se saopštenjem nakon što se bivši srpski predsednik Boris Tadić zapitao “da li bi Srbija uopšte trebalo da prihvati sveobuhvatni sporazum na način na koji su ga predložili nemački parlamentarci i do sada pregovarali Vučić i Dačić”.

“Tadićeve “crvene linije” u dijalogu Beograda i Prištine bile su samo retorska figura, i svakako ne iskrena i ozbiljna startegija odbrane srpskih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. 

Onoga trenutka kada je Tadić izmestio dijalog iz Ujedinjenih nacija na teren Evropske unije i Međunarodnom sudu pravde postavio pitanje na koje je kao odgovor dobio potvrdu legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, njegov režim je na delu pokazao da mu jedina strategija kreiranje atmosfere svršenog čina u kojoj Srbiji ne bi preostalo ništa drugu nego da i sama prizna faktičko stanje kakvim ga predstavlja Priština.

Srbija po njegovom odlasku sa vlasti, međutim, to nije učinila, već je, u skladu sa političkim smernicama koje su kreirali predsednik Aleksandar Vučić i njegov tim, nastavila da se bori, a rezultat je bio 18 povlačenja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i sprečavanje prijema Prištine u Unesko, Interpol i druge važne međunarodne organizacije.

Tadićeva strategija bila je, dakle, kapitulacija, a naša strategija je sasvim suprotna od toga. 

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je proces koji je pred nama i koji zahteva vreme, i neumesno je i štetno da bilo ko u Srbiji, a posebno nekadašnji šef države, prejudicira rešenja i konačni ishod dijaloga. 

Tadićevim odlaskom sa vlasti Srbija se našla u situaciji da gotovo i da nema o čemu da pregovara, a posrednici u dijalogu i međunarodni predstavnici na terenu bili su ne baš nepristrasni, pa smo ipak sopstvenim snagama i uz pomoć tradicionalnih prijatelja uspeli da se vratimo u igru i da nastavimo utakmicu, i njen ishod je zato daleko od odlučenog. 

Pozivam Tadića, da kada govori o Kosovu i Metohiji, pokuša da zaboravi da je jedan od opozicionih lidera, već da proba da se seti da je bio predsednik Srbije, i da se ponaša u skladu sa tim”, naveo je Petković u saopštenju.

Boris Tadić je u intervju za “Danas” na pitanje “da opozicija često tvrdi da je Vučić potreban Evropskoj uniji zbog Kosova, i koliko hapšenje Tačija i njegovih saradnika iz OVK može da uspori pregovore Beograda i Prištine o sveobuhvstnom sporazumu”, odgovorio:

“Naravno da hapšenje Tačija i njegovih saradnika iz OVK može da uspori pregovore koji suštinski zavise i od legitimiteta prištinskih pregovarača. Međutim, sasvim drugo pitanje je da li bi Srbija uopšte trebalo da prihvati sveobuhvatni sporazum na način na koji su ga predložili nemački parlamentarci i do sada pregovarali Vučić i Dačić. Uvek sam zagovarao jasne crvene linije i one su u vreme mog mandata uvek bile jasno označene i javno poznate. Tokom ove vlasti su te moje linije odavno pređene, a šta su njihove linije i da li ih uopšte imaju nije poznato, jer od ove vlasti za osam godina nismo čuli nijedan jasan plan. I u tom slučaju se Vučić služi pomenutom zamenom teza optužujući prethodnike da nisu imali plan, a zapravo su on i Nikolić jedini predsednici od kojih smo od planova čuli samo gromoglasne najave i zamagljene obmane”, rekao je Tadić.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još