• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Ako poziv na mir “čuju” kao rat, jasna je dubina krize u Prištini

Beograd, 13. novembra 2020.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zahvalio je EU na bespovratnom finansiranju izgradnje intermodalnog terminala u Batajnici i istakao da ce taj projekat mnogo znaciti za dalji ekonomski napredak nase zemlje.Intermodaln terminal u Batajnici ce biti neka vrsta sireg logistickog centra, gde ce se vrsiti pretovar robe iz kamiona u vozove - neka vrsta "suve luke", kao preduslov za dalji ekonomski napredak, rekao je Vucic, koji je zajedno sa Semom Fabricijem i ministarkom Jadrankom Joksimovic bacio lopatom prvi malter u kamen temeljac.FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ako je neko jučerašnju izjavu, kojom pozivam da izbegnemo zamrznuti konflikt i da dođemo do mira i kompromisnog rešenja, želeo da falsifikuje i time manipuliše, onda vam je jasna dubina krize u Prištini i težina pozicije Srbije, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje o komentarima iz Prištine da je navodno pretio ratom kada je to rekao, Vučić je poručio političarima u Prištini da Srbija nije njihov neprijatelj, već da u Beogradu imaju sagovornika koji želi razgovor i mir, ali pod uslovom da Srbija ne bude ponižena.

Takođe, ističe da jučerašnje reakcije iz Prištine i Tirane na njegovu izjavu da “zamrznuti konflikt nije rešenje” pokazuju u koliko je teškoj poziciji Srbija.

Kaže da takve reakcije dolaze iz Prištine jer traže način da urade bilo šta protiv Srbije, te ističe da im srpsko rukovodstvo neće dati povoda za to.

Vučić je istakao da je zamolio sve članove vlade da na takve i slične reakcije iz Prištine, ali i iz ostalih delova regiona upućene Srbiji, odgovore mirno i tonom saradnje.

Zaključio je da sa Albancima moramo da razgovaramo, jer sa njima i pored njih moramo da živimo, ali i da oni moraju da shvate da Srbi nisu njihov neprijatelj, već narod koji želi mir.

Svima je, smatra, bilo jasno šta je juče rekao. “I albanski političari su me dobro čuli i razumeli, ali imaju svoje razloge zašto nešto moraju da prenesu na drugačiji način”, prokomentarisao je rekacije albanskih političara na njegovo pominjanje Nagorno Karabaha tokom jučerašnjeg obraćanja.

“Oni imaju unutrašnjih problema, pa to moraju da izmišljaju. Moja izjava je bila jasna i precizna, govorio sam o potrebi da izbegnemo politiku zamrznutog konflikta i rekao da je i Nagorno Karabah bio zamrznuti konflikt, pa je odjednom odmrznut”, rekao je Vučić.

Dodao je da je ukazao da bi očuvanje zamrznutog konflikta značilo da bilo ko u budućnosti može da nas dovede do katastrofe i sukoba, što nam nikako nije potrebno, već mir i kompromisno rešenje.

“Svakome je to bilo jasno. Neki su me napali da sam time vodio politiku izdaje, a oni koji ne slušaju šta govorim… da im pomognem ne mogu”, rekao je Vučić.

On je naveo da je za njega važno da čuvamo mir, što je bila i ostaće politika Srbije, da se Srbija razvija, bude najuspešnija u Evropi, te da je on ponosan što je, u ime Srbije, imao dovoljno hrabrosti da ponudi mir i kompromis kao rešenje, a ne zamrznut konflikt.

“Oni se ponašaju kao da su u ratu, kao da svaki dan moraju nešto loše da kažu o nama i to više govori o njima, nego o nama. Govori u koliko su težoj poziciji i, kada nešto falsifikuju i direktno izmišljaju, jer nije bilo sumnje u mojim rečima, jasno je da imaju neke druge probleme”, rekao je Vučić na pitanje da pojasni šta je želeo juče da kaže pominjući Nagorno Karabah, s obzirom na reakciju albanskih političara iz Prištine, ali i Edija Rame.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još